Dušené hovězí kolínko


Díky všem foodies v poslední době člověk vypadá jako menšího hovado, než ve skutečnosti asi je, nebo byl před pár lety. Kdybych totiž ještě před rokem, či dvěma, došel do řeznictví, že chci osso buco, tak buď by se mi vysmáli (v tom lepším případě) nebo by mne rovnou napadli (proč mi nadáváš, hajzle zákaznická?). Teď už i nejzarytější ignorant v řeznictví někdy někde slyšel o kusu masa s dutou kostí uvnitř a my si díky tomu mohli doma v klidu dopřát nějaké to šťavnaté maso k nedělnímu obědu. A já už vím, že nemusím mluvit italsky a stačí hezky česky si říci o kolínko s kostí. A třeba jednou bude mít i telecí, budoucnost je optimistická.

Ingredience
Hovězí kolínko
4 středně velké plátky hovězího kolínka s kostí
2 mrkve – na kostičky
1 cibule – na kostičky
2 řapíky celeru – na plátky
2 stroužky česneku - oloupaný
1 lžíce rajčatového protlaku
250 ml bílého vína
750 ml hovězího vývaru
2 bobkové listy
hladká mouka
olivový olej na obalení
pepř
sůl
Celerovo-petrželkový salát
2 řapíky celeru
hrst mladých celerových lístků
malá hrst hladkolisté petrželky
1 lžíce olivového oleje
1 lžička červeného vinného octa
pepř
sůl


Postup
Ve velkém hrnci rozehřejeme cca 2 lžíce olivového oleje. Hladkou mouku osolíme, opepříme a jednotlivé plátky hovězího kolínka v mouce obalíme. Přebytečnou mouku oklepeme a maso opečeme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Opečené maso vyndáme na talíř a do pánve dáme opéct za stálého míchání stroužky česneku, nakrájenou mrkev, cibuli a celer. Jakmile je zelenina opečená dozlatova, přidáme rajčatový protlak a necháme ho krátce zarestovat. Poté podlijeme vínem, přidáme bobkové listy, necháme krátce povařit, vrátíme maso a podlijeme vývarem. Vývar by měl sahat minimálně do ¾ výšky masa. Hrnec přiklopíme a necháme dusit doměkka (90-120 minut). Jakmile je maso měkké a odděluje se od kosti, vyndáme ho z hrnce a zabalíme do alobalu. Omáčku propasírujeme přes jemný cedník, vrátíme ji na oheň a necháme ji mírně zredukovat. Maso vrátíme do omáčky a necháme krátce povařit. Podáváme s celerovo-petrželkovým salátem a například vařenými kroupami.

Celerovo-petrželkový salát
Řapíky celeru nakrájíme najemno, petrželku a celerové listy natrháme, dáme do misky a promícháme. V misce prošleháme olivový olej s červeným vinným octem a zálivkou salát zalijeme. Dochutíme solí a pepřem.


Vytisknout

Uvařili jsme 18.9.2016


Komentáře

   odpovědět
Tak to bylo fakt dobry! Ten salat tomu dobre dodal na chuti a znovu jsme objevili kroupy :)) diky za recept!
kublanka odpověděl(a)
To jsme moc rádi! Ten salát tomu dá takovou čerstvou chuť a kroupy jsou výborné do té omáčky. Tak jsme rádi, že chutnalo. Díky moc
   odpovědět
Zitra bude, mam dokonce teda to teleci ossobuco :)), tak se tesim!
kublanka odpověděl(a)
paráda! tak pak dejte echo jaké to bylo :)
   odpovědět
Tak to vypadá vážně lákavě!

<a href="http://neplechanaplechu.blogspot.cz/">NEPLECHA NA PLECHU</a>
kublanka odpověděl(a)
SUPER, to jsme rádi, že se líbí 1
   odpovědět
To možná zvládnu i já 1
kublanka odpověděl(a)
To zvládne každý alespoň s jednou nohou nebo rukou ;)