Narozeninový dort Zahrádka


Blanka nerada peče dorty. Když si vezmu, jak se u pečení dortů vzteká, tak si říkám, že co dort, to 3 roky jejího života. Proto se jim snaží vyhýbat jak čert kříži. Přesto jsou příležitosti, kdy to odmítnout nelze. Pokud má vlastní dítě narozeniny, které už týdne předem hledá na google pirátské dorty, nebo když má neteř 18. narozeniny. A samozřejmě nejlepší je, pokud se to sejde v jeden den.
Aby si Blanka zachovala zdravý rozum, zvolila pro neteř dort "naháč", aby nabrala dostatek sil na práci s fondánem u dortu Adama. Nebudu zde dávat stenografický přepis Blanky hodinového monologu nad fondánem, ale pro vaši představu je to nekonečná kombinace slov „píp“ a „fondán“.
V rámci zachování duševních sil mé ženy, nebudeme již otevírat fondánovou ránu a zde vám přinášíme recept na dort Zahrádka, který dostal toto jméno hned v první minutě oslavy. A nám se hned zalíbilo.

Ingredience
Korpusy (3 kusy)
3 x 4 vejce
3 x 100 g cukru moučka
3 x 80 g polohrubé mouky
3 x 13 g kvalitního kakaa
3 x 25 g rozpuštěného másla + na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Čokoládové lanýže
400 g kvalitní nalámané minimálně 50% čokolády
200 g 33% šlehačky
40 g másla
40 g likéru
kvalitní kakao na obalení
Medové plástve
340 g cukru krupice
60 ml medu
60 ml vody
1 lžíce prosáté jedlé sody
Krém
500 g mascarpone pokojové teploty
500 g Philadelphia sýr pokojové teploty
600 ml 40% vychlazené šlehačky
100 g cukru moučka
2 lžičky vanilkového extraktu


Postup
Korpusy
Troubu předehřejeme na 170°C, pečící rošt umístíme do středu trouby. Dno rozevírací pečící formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem, celou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Do misky si prosejeme polohrubou mouku s kakaem a dobře promícháme. Do tepelně odolné mísy dáme vejce spolu s cukrem moučka a krátce je prošleháme. Následně směs vyšleháme do horka ve vodní lázni. Směs nesmí být příliš horká, měli bychom být schopni v ní udržet prst (5-10 minut). Vejce by nám měla nabýt na objemu, zhoustnout a zbělat. Poté směs šleháme do vychladnutí již mimo vodní lázeň. Jakmile směs vychladne, vmícháme do nich směs mouky a kakaa a teprve na závěr za stálého míchání zapracujeme rozpuštěné máslo. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut (jestliže zapíchneme párátko do středu dortu, musí zůstat po vytažení čisté).
Korpus necháme ve formě zchladnout 10 minut, poté ho vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Pak upečeme zbývající 2 korpusy podle předchozího postupu.
Poté co všechny 3 korpusy zcela vychladnou, zabalíme je do potravinářské fólie a necháme je minimálně přes noc odpočinout v lednici. Velmi to usnadní krájení a plnění dortu krémem.

Medové plástve
Plech o rozměrech cca 30x40 cm si vyložíme pečícím papírem. Cukr, med a vodu dáme do vyšší pánve nebo středně velkého vyššího hrnce a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne směs vřít, přestaneme míchat a směs necháme zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Pokud použijeme cukrářský teploměr, tak karamel by v tomto okamžiku měl dosáhnout teploty 150 °C. Jakmile karamel dosáhne požadované teploty, stáhneme z ohně a okamžitě s pomocí dřevěné vařečky vmícháme do směsi jedlou sodu (karamel začne okamžité pěnit a zvětšovat objem).
Napěněný karamel opatrně vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho volně roztéct bez roztírání. Necháme zcela vychladnout. Po zatuhnutí karamel rozlámeme na kousky a skladujeme ho ve vzduchotěsné nádobě.



Čokoládové lanýže
Do menšího hrnce dáme máslo spolu se smetanou a za stálého míchání ohříváme až do úplného rozpuštění másla. Poté ihned stáhneme z ohně, přidáme nalámanou čokoládu a mícháme až do úplného rozpuštění. Na závěr vmícháme likér. Směs přelijeme do uzavíratelné nádoby, přímo na povrch dáme potravinářskou fólii a necháme vychladnout. Po vychladnutí nádobu uzavřeme a dáme ji do druhého dne uležet do lednice. Druhý den lžičkou odkrajujeme menší kousky, které vytvarujeme prsty do kuliček a ihned je obalíme v připraveném kakau. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě a chladu.



Krém
Elektrickým šlehačem krátce prošleháme sýr Philadelphia s mascarpone . Přidáme vanilkový extrakt, cukr moučka a dokonale zašleháme. V několika dávkách postupně zašleháváme vychlazenou šlehačku. Měl by nám vzniknout hustý krém, který nám nebude stékat.

Skládání dortu
Vychlazené korpusy na horní straně zarovnáme. Na podnos postupně skládáme korpusy, které potíráme vrstvou krému. Na závěr potřeme krémem boky a vršek dortu, uhladíme cukrářskou stěrkou.



Těsně před podáváním ozdobíme dort čokoládovými lanýži, medovými plástvemi a větvičkami levandule.







Vytisknout

Uvařili jsme 25.10.2015


Komentáře

  Čokoládový krém odpovědět
Dobry den,
ráda bych krém udělala čokoládový, mohla bych Vás požádat o radu,jak na to? Co všechno přidat nebo ubrat a v jakém množství.
Děkuji.
  Krem odpovědět
Dobry den, dort vypada uchvatne! Chtela bych ho vyzkouset, ale mam jeden dotaz. Vetsinou, kdyz delam do dortu krem a pote ho jeste potiram ze stran, stane se mi, ze mi do druheho dne v lednicce krem oschne a popraska. Zatim jsem delala jen z kombinace smetana a mascarpone. Vetsinou jsem krem davala vecer predem, aby se spojil s korpusem. Mate nejak trik, aby krem do druheho dne nepopraskal? Dekuji ???? 1
odpověděl(a)
Já přidávám do krému dvě lžíce másla, aby poleva nepopraskala :-)
  dort odpovědět
Dobrý den, Váš dort je úchvatný. Mám za úkol upéct k oslavě dvoupatrový dort a ráda bych se inspirovala Vaším receptem. Měla bych na Vás ale pár otázek. :)
Máte zkušenost u tohoto receptu s vytvořením dvoupatrového dortu? Mám dvakrát zvětšit množství? Už takto mi totiž přijde obří. :)
Také jsem zvyklá, když peču dort ho promazat a dát přes noc do lednice (aby se proležel) a druhý den ho ozdobit. Zároveň doporučujete dát i na noc do lednice samotný korpus. Jaký máte zkušenosti s časem? Mohu začít dort péct s dvoudenním předstihem?
Děkuji za odpověď.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to jsou těžké otázky :)

- na dvoupatrový dort bude stačit 1,5 násobek množství těsta - předpokládám, že druhé patro bude menší

- korpus přes noc není úplně nutnost, ale výrazně lépe se s ním pracuje, pokud je uskladněn přes noc v chladu

- dvou denní předstih by měl stačit = 1.den upéci korpus 2. den zbytek, ale dá se to zvládnout i s jednodenním předstihem pokud si přivstanete :) (1.den upéct korpusy a přes noc v chladničce a následující den ráno sestavit dort)

děkujeme
  ovoce odpovědět
Dobrý den, chystám se upéct svůj první dort a našla jsem tento recept, vypadá úžasně. Jen si nějak nedovedu představit dort bez ovoce...je možné do dortu přidat ovocnou náplň, případně jaké ovoce byste doporučila? Jak jsem psala, peču svůj první dort tak se omlouvám pokud je dotaz blbý :)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, zrovna jsme ho dělali tento víkend a musím říci, že všichni se po něm olizovali a to jsem ještě hodně skromny :) Nicméně pokud chcete přidat ovoce, tak Blanka říká, že dobré by byly borůvky, maliny, ale nejlépe čerstvé, jelikož mražené ovoce pouští příliš vody. Tak držíme palce!
   odpovědět
Dobry den, chtela bych vam moc podekovat za tento recept. Dorta je naprosto úžasná a nápaditá. Upekla jsem ho dcerce ke.4 narozeninám a vsem moc chutnal. Postup je napsany na 1 a na korpusove testo je to zatim TOP recept.....jsem moc ráda, ze jsem na Vas natrefila. Skvělý web s recepty. Neobyčejný.
kublanka odpověděl(a)
Hezký den, děkujeme moc! Krásně se to čte. A přejeme vše nejlepší malé oslavenkyni ;)
  lanýžky odpovědět
Dobrý den dortík vypadá krásně, v týdnu se vrhnu na jeho přípravu. Mohla bych se jen, prosím, zeptat, jaký likér dáváte do lanýžů?
Mockrát vám děkuji za odpověď! :)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme. Jinak likér jsme použili Grand Manier, ale lze použít klidně jakékoliv brandy. Nebo klidně i rum.
  sýr odpovědět
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možno sýr nahradit Lučinou.
Jinak dort je úžasný 1
Děkuji
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, upřímně nevíme, asi jde, ale ta chuť bude hodně odlišná. Teda pokud myslíte Philadelphii za Lučinu a ne Mascarpone. Philadelphia je k dostání už snad všude a cenově není rozdílná. Pokud byste chtěla nahradit i Mascarpone, tak to už nevíme vůbec jestli se podaří. Ale meze se samozřejmě nekladou :) děkujeme Kuba a Blanka
odpověděl(a)
Děkuji za odpověď. Bohužel u nás nikde Philadelphia není 7 . Myslela jsem Lučinu místo ní. Raději tedy zkusím ještě někde sehnat.
Moc děkuji ...
kublanka odpověděl(a)
Tak snad jí najdete, u nás jí mají i v Albertu
  prumer formy odpovědět
Zdravim, mohla bych se zeptat na prumer dortove formy, ve ktere jste pekli korpusy? Dekuji:-)
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, hned v prvním odstavci - 20 cm 1
  krém odpovědět
Dobrý den, dort vypadá úžasně! Bohužel u nás neprodávají 40%šlehačku. Je možné to nějakým způsobem vyřešit a udělat krém z pomazánkového másla? Děkuji 1
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, ad pomazánkové máslo - to raději dát 33% šlehačku, nebo sehnat tu nejtučnější co půjde :)
  foto dortu odpovědět
Chystam se pect tento dortik a chtela bych Vas poprosit, zda byste nenasli nějakou fotku dortu na rezu, abych mela představu. Děkuji 1
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, kouknu doma do počítače, jestli jsem to nevyfotil rozkrojené. Jde o to, že jsme ho vlastně převáželi na oslavu, takže jsme ho fotili doma nerozkrojený. Ale snad jsem udělal nějaké selfie s dortem :))
kublanka odpověděl(a)
tak bohužel fotky jsem nenašel. Ale jinak bílý krém a tmavý čokoládový korpus s rozestupem viz fotka, kde pokrytí lehce prosvítá.
  hladka mouka odpovědět
Krasny dortik, rada bych tuto sobotu vyzkousela, ovsem zde (v NL) nemam polohrubou mouku a ani ji tu do soboty nesezenu 7 . Slo by ji nahradit hladkou?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, šlo by to, ale dort bude hutnější :)
   odpovědět
Na chuti to opravdu znát nebylo. Dort chutná skvěle. Díky za recept :) Zkusila jsem jen takový mini dortík z jedné dávky, velký teprve budu péct dceři k prvním narozenimám :) Tak držte pěsti.
kublanka odpověděl(a)
super! držíme palce a těšíme se na report jak to vše dopadlo 1
   odpovědět
Krásný dort jste upekla! Zítra proběhne test chutnosti u nás - zdaleka ne tak krásného dortu :) Nicméně, při přidávání šlehačky se krém trošku zdrcnul. Nevíte, kde mohla nastat chyba? Napadá mě jen, že jsem to trošku přešlehala.
kublanka odpověděl(a)
Dobré ráno Moniko, předem děkujeme za pochvalu. Ad zdrcnutí - máte pravdu. S nejvyšší pravděpodobností se opravdu stalo to, že jste to přešlehala. Ale na chuti by to snad znát být nemělo, tak dejte vědět, jak jste zabodovala 1 děkujeme
   odpovědět
Napečená. A skoro celá zjedená.
Na každú rodinnú oslavu musím na želanie piecť tortu zásadne iba čokoládovú s čokoládovým krémom, ale keď dcérka zbadala obrázok tejto, tak nastalo ticho... a tentokrát sa čokoládová nepiekla.
Lanýže mi skoro na zdobenie ani neostali. Prezieravo som ich však odložila do dvoch dóz a na dve tajné miesta. Jedno ostalo neobjavené a tak sme mali tortu ozdobenú.

Chcela by som sa však spýtať jednu otázku ku korpusom. Išla som presne podľa receptu, postup som dodržala a teraz neviem, či som urobila niekde chybu, alebo to chybou nie je... korpus nebol nadýchaný, ale hutnejší. Keďže torta nie je nafotená nakrojená, netuším, či aj Váš korpus bol taký istý.
kublanka odpověděl(a)
SUPER :-))) u nás lanýže byly pod velkou kontrolou Blanky 1

někde snad najdu fotku nakrojeného dortu, ale k tomu korpusu:

Těsto je opravdu hodně nadýchané, zřejmě jste šlehala málo do horka. nebát se a šlehat do okamžiku, kdy je směs opravdu hodně teplá až horká.
A mimo lázeň zase šlehat až do okamžiku zchlazení na pokojovou teplotu. Šlehá se to všechno opravdu dlouho, ale chce to vydržet a korpus bude nadýchaný 1
odpověděl(a)
Tak a teraz mi to je jasné. Ďakujem za objasnenie.
Chyba bola tým šľahaním nad parou, presne ako píšete.
Prst som do zmesi strkala, normálne som ho tam udržala. Bodaj by nie, keď som mala zmes iba vlažnú. A bola som so sebou nadmieru spokojná, ako profesionálne si počínam 1 .
Nabudúce šľahám do úplného tepla. Ešte raz vďaka.
kublanka odpověděl(a)
super, že jsme na to přišli, někdy je těžké takhle od počítače poradit do jiné domácnosti :)
   odpovědět
Dakujem ;-)
kublanka odpověděl(a)
1
   odpovědět
Nádherná torta ;-), krásne recepty, rada chodím pozerat...Tá šlahačka do krému asi nemá byt vyšlahaná, že?
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme děkujeme, ta šlehačka má být tekutá - prostě se přilévá 1
odpověděl(a)
Dal jsem do krému 250ml šlehačky a uz mi to přišlo řídké, tak jsem to tak nechal... jinak úžasný ohlasy!!! Palec nahoru
kublanka odpověděl(a)
To jsme moc rádi! Děkujeme
  www.piecesofmyworld.cz odpovědět
Vy jste fakt borc! :D
kublanka odpověděl(a)
1 Domčo děkujeme, já jenom z povzdálí pozoroval :)
   odpovědět
Bože ten je nádherný, pomalu umělecké dílo. Osobně mám naked dorty daleko radši než ty pokryté fondánem apod, přijdou mi takové sofistikovanější. Jen mě "děsí" ten krém, ten musí být fakt bomba..mascarpone, philadelphia a ještě šlehačka de luxe:D
kublanka odpověděl(a)
Tak jednou za čas se to snese :) ta 40% šlehačka je z důvodu, aby krém nespadnul. Není to ani tolik sladké jak to vypadá... a ten dort jedlo 18 lidí a půlka dortu ještě zbyla :)