Narozeninový dort Zahrádka
Blanka nerada peče dorty. Když si vezmu, jak se u pečení dortů vzteká, tak si říkám, že co dort, to 3 roky jejího života. Proto se jim snaží vyhýbat jak čert kříži. Přesto jsou příležitosti, kdy to odmítnout nelze. Pokud má vlastní dítě narozeniny, které už týdne předem hledá na google pirátské dorty, nebo když má neteř 18. narozeniny. A samozřejmě nejlepší je, pokud se to sejde v jeden den.
Aby si Blanka zachovala zdravý rozum, zvolila pro neteř dort "naháč", aby nabrala dostatek sil na práci s fondánem u dortu Adama. Nebudu zde dávat stenografický přepis Blanky hodinového monologu nad fondánem, ale pro vaši představu je to nekonečná kombinace slov „píp“ a „fondán“.
V rámci zachování duševních sil mé ženy, nebudeme již otevírat fondánovou ránu a zde vám přinášíme recept na dort Zahrádka, který dostal toto jméno hned v první minutě oslavy. A nám se hned zalíbilo.
Korpusy (3 kusy)
3 x 4 vejce
3 x 100 g cukru moučka
3 x 80 g polohrubé mouky
3 x 13 g kvalitního kakaa
3 x 25 g rozpuštěného másla + na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Čokoládové lanýže
400 g kvalitní nalámané minimálně 50% čokolády
200 g 33% šlehačky
40 g másla
40 g likéru
kvalitní kakao na obalení
Medové plástve
340 g cukru krupice
60 ml medu
60 ml vody
1 lžíce prosáté jedlé sody
Krém
500 g mascarpone pokojové teploty
500 g Philadelphia sýr pokojové teploty
600 ml 40% vychlazené šlehačky
100 g cukru moučka
2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
Korpusy
Troubu předehřejeme na 170°C, pečící rošt umístíme do středu trouby. Dno rozevírací pečící formy o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem, celou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Do misky si prosejeme polohrubou mouku s kakaem a dobře promícháme. Do tepelně odolné mísy dáme vejce spolu s cukrem moučka a krátce je prošleháme. Následně směs vyšleháme do horka ve vodní lázni. Směs nesmí být příliš horká, měli bychom být schopni v ní udržet prst (5-10 minut). Vejce by nám měla nabýt na objemu, zhoustnout a zbělat. Poté směs šleháme do vychladnutí již mimo vodní lázeň. Jakmile směs vychladne, vmícháme do nich směs mouky a kakaa a teprve na závěr za stálého míchání zapracujeme rozpuštěné máslo. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut (jestliže zapíchneme párátko do středu dortu, musí zůstat po vytažení čisté).
Korpus necháme ve formě zchladnout 10 minut, poté ho vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Pak upečeme zbývající 2 korpusy podle předchozího postupu.
Poté co všechny 3 korpusy zcela vychladnou, zabalíme je do potravinářské fólie a necháme je minimálně přes noc odpočinout v lednici. Velmi to usnadní krájení a plnění dortu krémem.
Medové plástve
Plech o rozměrech cca 30x40 cm si vyložíme pečícím papírem. Cukr, med a vodu dáme do vyšší pánve nebo středně velkého vyššího hrnce a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne směs vřít, přestaneme míchat a směs necháme zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Pokud použijeme cukrářský teploměr, tak karamel by v tomto okamžiku měl dosáhnout teploty 150 °C. Jakmile karamel dosáhne požadované teploty, stáhneme z ohně a okamžitě s pomocí dřevěné vařečky vmícháme do směsi jedlou sodu (karamel začne okamžité pěnit a zvětšovat objem).
Napěněný karamel opatrně vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho volně roztéct bez roztírání. Necháme zcela vychladnout. Po zatuhnutí karamel rozlámeme na kousky a skladujeme ho ve vzduchotěsné nádobě.
Čokoládové lanýže
Do menšího hrnce dáme máslo spolu se smetanou a za stálého míchání ohříváme až do úplného rozpuštění másla. Poté ihned stáhneme z ohně, přidáme nalámanou čokoládu a mícháme až do úplného rozpuštění. Na závěr vmícháme likér. Směs přelijeme do uzavíratelné nádoby, přímo na povrch dáme potravinářskou fólii a necháme vychladnout. Po vychladnutí nádobu uzavřeme a dáme ji do druhého dne uležet do lednice. Druhý den lžičkou odkrajujeme menší kousky, které vytvarujeme prsty do kuliček a ihned je obalíme v připraveném kakau. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě a chladu.
Krém
Elektrickým šlehačem krátce prošleháme sýr Philadelphia s mascarpone . Přidáme vanilkový extrakt, cukr moučka a dokonale zašleháme. V několika dávkách postupně zašleháváme vychlazenou šlehačku. Měl by nám vzniknout hustý krém, který nám nebude stékat.
Skládání dortu
Vychlazené korpusy na horní straně zarovnáme. Na podnos postupně skládáme korpusy, které potíráme vrstvou krému. Na závěr potřeme krémem boky a vršek dortu, uhladíme cukrářskou stěrkou.
Těsně před podáváním ozdobíme dort čokoládovými lanýži, medovými plástvemi a větvičkami levandule.
Komentáře
ráda bych krém udělala čokoládový, mohla bych Vás požádat o radu,jak na to? Co všechno přidat nebo ubrat a v jakém množství.
Děkuji.
Máte zkušenost u tohoto receptu s vytvořením dvoupatrového dortu? Mám dvakrát zvětšit množství? Už takto mi totiž přijde obří. :)
Také jsem zvyklá, když peču dort ho promazat a dát přes noc do lednice (aby se proležel) a druhý den ho ozdobit. Zároveň doporučujete dát i na noc do lednice samotný korpus. Jaký máte zkušenosti s časem? Mohu začít dort péct s dvoudenním předstihem?
Děkuji za odpověď.
- na dvoupatrový dort bude stačit 1,5 násobek množství těsta - předpokládám, že druhé patro bude menší
- korpus přes noc není úplně nutnost, ale výrazně lépe se s ním pracuje, pokud je uskladněn přes noc v chladu
- dvou denní předstih by měl stačit = 1.den upéci korpus 2. den zbytek, ale dá se to zvládnout i s jednodenním předstihem pokud si přivstanete :) (1.den upéct korpusy a přes noc v chladničce a následující den ráno sestavit dort)
děkujeme
Mockrát vám děkuji za odpověď! :)
Jinak dort je úžasný
Děkuji
Moc děkuji ...
Na každú rodinnú oslavu musím na želanie piecť tortu zásadne iba čokoládovú s čokoládovým krémom, ale keď dcérka zbadala obrázok tejto, tak nastalo ticho... a tentokrát sa čokoládová nepiekla.
Lanýže mi skoro na zdobenie ani neostali. Prezieravo som ich však odložila do dvoch dóz a na dve tajné miesta. Jedno ostalo neobjavené a tak sme mali tortu ozdobenú.
Chcela by som sa však spýtať jednu otázku ku korpusom. Išla som presne podľa receptu, postup som dodržala a teraz neviem, či som urobila niekde chybu, alebo to chybou nie je... korpus nebol nadýchaný, ale hutnejší. Keďže torta nie je nafotená nakrojená, netuším, či aj Váš korpus bol taký istý.
někde snad najdu fotku nakrojeného dortu, ale k tomu korpusu:
Těsto je opravdu hodně nadýchané, zřejmě jste šlehala málo do horka. nebát se a šlehat do okamžiku, kdy je směs opravdu hodně teplá až horká.
A mimo lázeň zase šlehat až do okamžiku zchlazení na pokojovou teplotu. Šlehá se to všechno opravdu dlouho, ale chce to vydržet a korpus bude nadýchaný
Chyba bola tým šľahaním nad parou, presne ako píšete.
Prst som do zmesi strkala, normálne som ho tam udržala. Bodaj by nie, keď som mala zmes iba vlažnú. A bola som so sebou nadmieru spokojná, ako profesionálne si počínam .
Nabudúce šľahám do úplného tepla. Ešte raz vďaka.