Domácí orecchiette s rajčaty


Znáte situaci, když se bavili starší sourozenci, nebo nedej bože rodiče a vy jste chtěli být zahrnuti do diskuze a domáhali se slova? Znáte? A taky jste pak slyšeli: „Na to jsi ještě malý ucho!“
No a vidíte a přesně takhle se jmenují těstoviny použité v tomto receptu - malé ucho. Italsky „orecchiette“, což je složenina slov „orecchio“ (ucho) a „etto“ (malý). Tato výborná bezvaječná pasta se tradičně dělá v Apulii na jihu naší milované Itálie.
A právě v tyto parné dny přichází naprosto vhod něco tak snadného, lehkého, osvěžujícího a dostupného, jako těstoviny s čerstvými rajčaty. Velkou výhodou je, že si tyto bezvaječné těstoviny můžete připravit v chladnějších dnech a poté je pouze vytáhnout ze spíže.

Ingredience
Orecchiette
450 g mouky semolina
240 ml teplé vody
Rajčatová omáčka
500 g cherry rajčat
6 ančoviček
1 stroužek česneku
150 g kvalitních černých oliv v olivovém oleji bez pecek
olivový olej
čerstvé bylinky (bazalka, oregano, tymián…)
sůl


Postup
Semolinu si dáme na čistou pracovní plochu a uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme 240 ml teplé vody. Nejdříve s pomocí vidličky, později s pomocí rukou vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo příliš suché, přidáme po lžičce teplou vodu, pokud naopak příliš lepivé, přidáme trochu semoliny. Z těsta vytvarujeme kouli, zakryjeme ji potravinářskou fólií a necháme ji 10 minut odpočinout na pracovní ploše.
Odpočinuté těsto rozdělíme na 16 stejně velkých částí. Z každé části vyválíme váleček zhruba o tloušťce malíčku. Zbývající těsto musíme mít zakryté potravinářskou fólií. Pracujeme na dřevěném prkénku. Obyčejným jídelním nožem postupně odřezáváme z válečku kousky těsta velikosti hrášku. Z každého kousku vytvarujeme kuličku. Nůž uchopíme tak, aby jeho čepel svírala s pracovní plochou úhel 45 °, kuličku nožem zmáčkneme a nožem zatáhneme směrem k sobě. Dostaneme těstovinu tvaru mušličky, kterou prsty rozvineme a palcem v jejím středu vytvoříme prohlubeň.





Vytvořené orecchiette pokládáme vždy v jedné vrstvě na jemně pomoučený vál nebo na suchou kuchyňskou utěrku. Orecchiette necháme takto odpočinout minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.
Pokud je necháme uschnout zcela, musíme je do jejich použití skladovat ve vzduchotěsné nádobě.



Cherry rajčata přepůlíme a spolu s olivami je dáme do velké mísy. Ančovičky a česnek nakrájíme najemno a přidáme je do mísy. Vše zakápneme olivovým olejem, promícháme a případně dochutíme solí. Připravené těstoviny uvaříme ve velkém množství osolené vody. Jakmile jsou těstoviny al dente (8-10 minut), přendáme je s pomocí děrované naběračky do mísy s rajčaty. Zlehka promícháme a necháme 2 minuty odležet. Poté přidáme najemno nakrájené bylinky a znovu promícháme. Ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 4.8.2015


Komentáře

Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.