Ingredience
400 ml 40% šlehačky
borůvky nebo jahody
Odpalované těsto
75 ml vody
75 ml plnotučného mléka
60 g másla
1 lžička cukru krupice
½ lžička soli
80 g hladké mouky
3 vejce
Cukrové těsto
75 g hladké mouky
75 g světle hnědého cukru krupice
60 g změklého másla
špetka soli
Žloutkový krém
6 žloutků
100 g cukru krupice
31 g hladké mouky
35 g kukuřičného škrobu
600 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
Postup
Žloutkový krém
Nejdříve si připravíme žloutkový krém. Ve větší misce si smícháme 6 žloutků se 100 g cukru krupice. Potom přidáme hladkou mouku s kukuřičným škrobem a důkladně promícháme.
Mléko nalijeme do hrnce. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem vyškrábneme semínka a spolu s celým luskem vhodíme do mléka. Přivedeme k varu. Jakmile mléko začne vřít, odstraníme z něj vanilkový lusk, zalijeme jím žloutkovou směs a promícháme. Horkou směs nalijeme zpět do hrnce a za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.
Když je krém dostatečně hustý, přendáme ho do misky a zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitlačíme na povrch krému. Necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě a poté dáme odpočinout do lednice (nejlépe přes noc).
Cukrové těsto
Z másla, hnědého cukru, hladké mouky a špetky soli vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 10 minut ztuhnout do lednice. Jakmile je těsto ztuhlé, vyválíme ho mezi dvěma archy pečícího papíru na placku o tloušťce 2 mm. Těsto i s pečícími papíry dáme opět na 10 minut do lednice. Potom kruhovým vykrajovátkem o průměru 3 cm vykrajujeme kolečka, která dáváme vedle sebe do plastové krabičky. Jednotlivá patra od sebe oddělíme pečícím papírem, který si vystřihneme podle rozměru krabičky. Pokud těsto změkne, dáme ho zase na chvilku odpočinout do lednice. Poté co spotřebujeme všechno těsto, krabičku uzavřeme a dáme jí do mrazáku. Těsto si můžeme například připravit den předem. Množství těsta by mělo vystačit na zhruba 50 minizákusků. Pokud chceme větší, musíme zvolit větší průměr vykrajovátka.
Odpalované těsto
Máslo, mléko, cukr krupice a sůl dáme do hrnce a přivedeme k varu. Do misky si prosejeme hladkou mouku. Jakmile mléko začne vřít, stáhneme hrnec z ohně a najednou do něj vysypeme prosátou mouku. Dobře promícháme a vrátíme zpět na oheň. Na mírném ohni a za stálého míchání dřevěnou vařečkou vaříme až do okamžiku, když se těsto začne formovat do koule a na dně hrnce se začne tvořit bílý povlak.
Těsto stáhneme z ohně a necháme zhruba 5 minut vychladnout. Potom jedno po druhém přimícháme vejce. Mělo by nám vzniknout hladké a lesklé těsto.
Craquelin
Plech si vyložíme pečícím papírem. Jako pomůcku si můžeme na pečící papír nakreslit kolečka o průměru 3 cm. Pokud jsme se rozhodli pro větší vykrajovátka, nakreslíme kolečka o průměru našich vykrajovátek. Mezi kolečky necháme dostatek prostoru (minimálně 3 cm), protože těsto se při pečení nafoukne. Pečící papír otočíme nakreslenými čarami dolů, protože nechceme, aby se nám těsto dostalo do kontaktu s nakreslenými obrysy. Nakreslená kolečka by nám ale měla prosvítat. Těsto si naplníme do cukrářského sáčku s hladkou koncovkou a do nakreslených koleček nastříkáme připravené odpalované těsto. Na každou pusinku položíme zmrzlé kolečko z cukrového těsta. Pokud jsme dobře měřili, měly by se nám hrany obou těst překrývat.
Pečeme v předehřáté troubě na 210 °C prvních 10 minut, potom stáhneme na 180 °C a pečeme dalších 10 minut. Troubu nesmíme v žádném případě prvních 15 minut otevírat. Pečeme do zlatohněda. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Správně upečené bulky jsou duté a mají tvar polokoule.
Šlehačku si vyšleháme dotuha a naplníme jí cukrářský sáček s hvězdicovou koncovkou. Vychlazený žloutkový krém naplníme do druhého cukrářského sáčku. Vršek upečených bulek seřízneme, dovnitř nastříkáme žloutkový krém, vtlačíme do něj kousky zvoleného ovoce a navrch ozdobíme ušlehanou šlehačkou. Na šlehačku položíme vršek bulky. Vše pocukrujeme moučkovým cukrem. Můžeme ještě ozdobit hvězdičkami, které si vykrojíme z bílého fondánu.
Craquelin
Francouzské větrníky mají hodně společného s českou verzí a přesto jde o naprosto jiný chuťový zážitek. A to především díky malému kousku těsta, které se pokládá na klasické odpalované těsto a zaručí nám, že se větrníky vyfouknou do krásného tvaru polokoule (s Matesem tomu říkáme "mozky"). Tento malý kousek těsta se v originále jmenuje "le craquelin" a jedná se o takovou lahodu, že český větrník je proti tomu jen chudý příbuzný. Mimochodem, všech 50 minivětrníků zmizelo během jedné hodiny.
Uvařili jsme 16.1.2015
Komentáře
Všem vřele doporučuji, pokud ochutnáte, do cukrárny, se už nepoženete.
Další skvělý recept.
Milena