Ingredience (4 porce)
Chorizo
750 g mletého vepřového masa (libovější krkovička)
1 lžíce celého římského kmínu
1 lžička semínek koriandru
5 celých hřebíčků
5 kuliček černého pepře
2 bobkové listy
¼ lžičky mleté skořice
½ lžičky sušeného oregana
½ lžičky sušeného tymiánu
1 lžíce granulovaného česneku
1 lžička soli
2 lžičky sladké papriky
½ lžičky kajenského pepře
1 lžíce jablečného octa
olivový olej na opékání
Těstíčko
65 g hladké žluté kukuřičné mouky
120 g hladké mouky + navíc
50 g cukru krupice
1 lžíce kypřícího prášku
¼ lžičky soli
250 ml kysaného podmáslí
1 vejce velikosti L
1-2 l slunečnicového oleje na smažení
Marinovaná cibule
1 středně velká červená cibule
1 limetka
sůl
lístky čerstvého koriandru
Chipotle majonéza
4 lžíce majonézy
1 lžička chipotle pasty
Postup
Římský kmín, koriandr, hřebíček, pepř a bobkový list dáme do hmoždíře a rozdrtíme na jemný prášek. Poté přidáme zbytek koření a sůl a znovu důkladně v hmoždíři podrtíme.
Ve velké míse prsty (nejlépe v rukavicích) důkladně promícháme mleté maso s veškerým namíchaným kořením a 1 lžící jablečného octa. Můžeme nechat uležet přes noc.
Maso rozdělíme na cca 10 částí a vytvarujeme klobásky, které zabalíme do alobalu. Konce alobalu dobře utáhneme.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody, ve které necháme 2-3 minuty povařit klobásky zabalené v alobalu. Díky tomu budou držet klobásky pohromadě. Jakmile vyplavou klobásky na hladinu, vyndáme je z vody a necháme je mírně vychladnout. Poté je vybalíme z alobalu a potřeme olivovým olejem.
Opékáme nebo grilujeme na mírném ohni ze všech stran dozlatova (cca 5 minut). Necháme vychladnout. Vychladlé klobásky opatrně napíchneme na bambusová napichovátka.
Do středně velké mísy prosejeme kukuřičnou a hladkou mouku, kypřící prášek, sůl a cukr krupici a dobře promícháme. V jiné misce prošleháme kysané podmáslí s vejcem a poté vše zašleháme k sypkým surovinám. Těstíčko přelijeme do vysoké a úzké nádoby (např. půllitru). Ve vyšším a úzkém hrnci rozpálíme opravdu vysokou vrstvu oleje na 175 °C. Napíchnutou klobásku obalíme v hladké mouce, přebytek oklepeme a poté celou klobásku namočíme do těstíčka.
Ihned vložíme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Usmažené corn dogy zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce. Ihned podáváme s chipotle majonézou, marinovanou cibulí a lístky koriandru.
Chipotle majonéza
Majonézu promícháme s chipotle pastou a uchováme v chladničce do podávání.
Marinovaná cibule
Červenou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, dáme ji do misky, posolíme a zakapeme šťávou z 1 limetky. Promícháme a necháme 10 minut uležet.
Chorizo corn dog
K obědu Blanka udělala jeden z nejslavnějších streetfoodů Ameriky - tzv. corn dog. A já od oběda přemýšlel, co vám sem k němu napíšu. Jak byl skvělý? To je snad jasné. Jak se dá doma udělat chorizo klobása? To si přečtete níže. A pak jsem objevil, že shodou okolností je dnes, 18. března, Mezinárodní den corn dogu. Nuže nevím, co takový den obnáší, ale uznejte, že jsem se do něj dobře trefili.
Uvařili jsme 18.3.2017
Komentáře