Čokoládová challah


Nejdůležitější svátek judaismu je šabat. Sedmý den v týdnu je věnován odpočinku, tak jest nařízeno i v Desateru. V rabínské literatuře je brán jako pravzor všech židovských svátků. Tento den podle tradičního židovského kalendáře přichází na sobotu. Šabat začíná západem slunce v pátek a končí v sobotu večer s prvními třemi hvězdami na obloze.
Ale proč to vše píšeme, nejznámějším rysem šabatu je přísný zákaz většiny všedních pracovních činností včetně vaření. Právě proto židovské kuchařky připravují v pátek veškeré jídlo na následující den. Jedním ze základních pokrmů, připravovaných v rámci šabatu, je challah, sladký chleba, podobný naší klasické vánočce, nejen vzhledem, ale i chutí.
My šabat sice neslavíme, ale i tak se snažíme jeden den o víkendu vymyslet tak, aby Blanka nemusela vařit a společně jsme vyrazili někam do restaurace. A předem odpovídám na případné komentáře, vařil bych rád, ale mám doživotní zákaz přiblížit se kuchyni. Údajně jsem bordelář, ale spíš se Blanka bojí, abych jí nezastínil jako hodně dobře skrytý talent od přírody.

Ingredience
Těsto
560 g hladké mouky + na pomoučení
2 lžičky instantního droždí
50 g cukru krupice
250 ml vlažné vody
50 ml slunečnicového oleje + na vymazání
1 lžička soli
3 vejce (1 bílek zvlášť)
Náplň
200 g minimálně 50% čokolády – najemno nasekaná
55 g másla
½ lžičky skořice
1 lžíce cukru krupice


Postup
V misce s vlažnou vodou si rozmícháme droždí spolu se špetkou cukru krupice. Směs necháme zhruba 10 minut stát. Na hladině by se nám měla začít tvořit pěna.
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, lžičku soli a důkladně promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek a vlijeme do něj olej, 2 celá vejce, 1 žloutek (bílek si ponecháme na potírání) a drožďovou směs. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které by se při hnětení mělo samo oddělovat od boků misky. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky a znovu důkladně prohněteme.
Vypracované těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (90-120 minut).
Mezitím si připravíme čokoládovou náplň. Najemno nasekanou čokoládu, skořici a cukr krupici zalijeme rozpuštěným máslem a promícháme.
Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a rozdělíme ho na 4 stejně velké části. Z každého kusu těsta vyválíme zhruba 40 cm dlouhý pruh těsta, který potřeme čokoládovou náplní (nedotíráme do krajů), zarolujeme ho a spoj těsta důkladně seštípeme.





Z připravených válečků těsta upleteme challah. V podstatě neustále křížíme sousední válečky těsta. Jakmile dokončíme poslední křížení (obr. 4), challah otočíme rubovou stranou nahoru a všechny volné kusy těsta spojíme uprostřed bochánku. Poté challah překlopíme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho kynout cca 60 minut.



Zhruba 20 minut před pečením si troubu předehřejeme na 175 °C. Zbylý bílek si prošleháme s 1 lžící studené vody a směsí potřeme nakynutou challah. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova 30-45 minut. Při poklepání by měl znít dutě. Necháme ji vychladnout na mřížce.

Vytisknout

Uvařili jsme 17.9.2015


Komentáře

  Ostuda :-) odpovědět
Ostuda jsme byli my, když jsme se čokoládovou challou ládovali v půl dvanácté v noci. :-) Původně jsme chtěli ukrojit pouze testovací vzorek, ale to se nedalo... Bylo to prostě vynikající, stejně jako všechny recepty, které jsem od vás vyzkoušela. Moc děkuji!
kublanka odpověděl(a)
1 skvělé, děkujeme moc!
   odpovědět
Dobry den, challah jsem pekla včera a dnes jsme s návštěvou snidali a všichni ji jen chválili. Byla výborná, pekla jsem z čerstvého droždi, krásne nakynula. Jen pri míchání těsta se porad hodně lepilo, tak jsem přidala vice mouky a pri valeni se uz těsto vůbec nelepilo.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Lenko, to většinou záleží na typu mouky. Ale zkušená pekařka si s tím snadno poradí. Jsme moc rádi, že chutnalo! děkujeme 1
  Poznámka odpovědět
Ahoj, moc pěkný výsledek. Já mám jen malou poznámku: to je chala, ženský rod. Je to pletený, sváteční chléb. To h na konci se v hebrejštině nečte, jen uzavírá otevřenou slabiku převážně u slov ženského rodu. Mějte se pěkně :-)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! my už jsme si touhle diskuzí prošli na instagramu, bohužel to ale nelze zpětně opravit v odkazu... tak jsme to nechali i v názvu, ale opravím alespoň název :) děkujeme moc
  Droždí odpovědět
To je krásné, co nejdříve to musím zkusit. Mohu dát čerstvé droždí, kolik?
Děkuji.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme, vychází to tak nějak na půlku kostky droždí cca 20g. Ale to droždí na rozdíl od instantního je více cítit v těstu. je potřeba to trochu déle nechat kynout. držíme palce! 1
   odpovědět
Luxusní nedělní snídaně! Tentokrát zbylo i na odpoledne ke kávě :-) Děkuji za výborný recept!
kublanka odpověděl(a)
1 děkujeme 1 jsme moc rádi, že chutná a že se z receptů daří a pokud ne, tak nám to dejte vědět taky 1
   odpovědět
Dobrý deň, ďakujem za perfektný blog. Čo sa týka challahu musím len chváliť - skvelý a chutný recept tak ako všetky ostatné !!! Aj nášmu králikovi chutil 3 . Nechystáte recept na croissanty? Teším sa na ďalšie nové mňamky 1 Andrea
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme moc! Croissanty děláme, ale je pravda, že na blogu je ještě nemáme. Budeme muset dohonit :) ale určitě něco vymyslíme v nejbližší době :) děkujeme za přízeň :) 1
   odpovědět
Čerstvě upečený challah chladne na mřížce, ochutnávka bude až zítra ráno, ale voní náramně a moc se na něj těším (o důvod více, proč ráno čile vyskočit z postele). Příště se chystám na listové těsto. Neuvěřitelně dobře se mi podle vás peče, recepty jsou přesné a dobře popsané. Chválím i výběr. Děkuji a těším se na další báječné recepty!
kublanka odpověděl(a)
1 děkujeme moc, není lepší pochvaly, než to, že podle nás pečete a ještě se vám podle nás, respektive Blanky, dobře peče/vaří. Děkujeme moc! 1
   odpovědět
Vynikají recept. Velmi děkuji. Myslela jsem, že alespoň ochutnám, ale děcka s manželem byla rychlejší 1
Smekám před Vámi, úžasný blog a recepty. A prosím, měla bych jeden dotaz. Neznáte recept na poctivou baklavu? Moc děkuji Anna s rodinou
kublanka odpověděl(a)
Vy jste rychlík! Děkujeme moc, moc děkujeme, krásně se to čte. Ad baklava - to je náš kostlivec ve skříni. Už dlouho se chystáme na domácí filo těsto a následovně baklavu. Ona je docela náročná nejen prací, ale i náklady, jenom těch pistácií je tam za bambilion peněz. Nicméně chystáme se na to, já (Kuba) vznáším tento požadavek co týden 1 1 1 (a to prosím nejsem na sladké 4 )