Čokoládová challah
Nejdůležitější svátek judaismu je šabat. Sedmý den v týdnu je věnován odpočinku, tak jest nařízeno i v Desateru. V rabínské literatuře je brán jako pravzor všech židovských svátků. Tento den podle tradičního židovského kalendáře přichází na sobotu. Šabat začíná západem slunce v pátek a končí v sobotu večer s prvními třemi hvězdami na obloze.
Ale proč to vše píšeme, nejznámějším rysem šabatu je přísný zákaz většiny všedních pracovních činností včetně vaření. Právě proto židovské kuchařky připravují v pátek veškeré jídlo na následující den. Jedním ze základních pokrmů, připravovaných v rámci šabatu, je challah, sladký chleba, podobný naší klasické vánočce, nejen vzhledem, ale i chutí.
My šabat sice neslavíme, ale i tak se snažíme jeden den o víkendu vymyslet tak, aby Blanka nemusela vařit a společně jsme vyrazili někam do restaurace. A předem odpovídám na případné komentáře, vařil bych rád, ale mám doživotní zákaz přiblížit se kuchyni. Údajně jsem bordelář, ale spíš se Blanka bojí, abych jí nezastínil jako hodně dobře skrytý talent od přírody.
Těsto
560 g hladké mouky + na pomoučení
2 lžičky instantního droždí
50 g cukru krupice
250 ml vlažné vody
50 ml slunečnicového oleje + na vymazání
1 lžička soli
3 vejce (1 bílek zvlášť)
Náplň
200 g minimálně 50% čokolády – najemno nasekaná
55 g másla
½ lžičky skořice
1 lžíce cukru krupice
Postup
V misce s vlažnou vodou si rozmícháme droždí spolu se špetkou cukru krupice. Směs necháme zhruba 10 minut stát. Na hladině by se nám měla začít tvořit pěna.
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, lžičku soli a důkladně promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek a vlijeme do něj olej, 2 celá vejce, 1 žloutek (bílek si ponecháme na potírání) a drožďovou směs. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které by se při hnětení mělo samo oddělovat od boků misky. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky a znovu důkladně prohněteme.
Vypracované těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (90-120 minut).
Mezitím si připravíme čokoládovou náplň. Najemno nasekanou čokoládu, skořici a cukr krupici zalijeme rozpuštěným máslem a promícháme.
Vykynuté těsto prohněteme na pomoučeném vále a rozdělíme ho na 4 stejně velké části. Z každého kusu těsta vyválíme zhruba 40 cm dlouhý pruh těsta, který potřeme čokoládovou náplní (nedotíráme do krajů), zarolujeme ho a spoj těsta důkladně seštípeme.
Z připravených válečků těsta upleteme challah. V podstatě neustále křížíme sousední válečky těsta. Jakmile dokončíme poslední křížení (obr. 4), challah otočíme rubovou stranou nahoru a všechny volné kusy těsta spojíme uprostřed bochánku. Poté challah překlopíme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho kynout cca 60 minut.
Zhruba 20 minut před pečením si troubu předehřejeme na 175 °C. Zbylý bílek si prošleháme s 1 lžící studené vody a směsí potřeme nakynutou challah. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova 30-45 minut. Při poklepání by měl znít dutě. Necháme ji vychladnout na mřížce.
Komentáře
Děkuji.
Smekám před Vámi, úžasný blog a recepty. A prosím, měla bych jeden dotaz. Neznáte recept na poctivou baklavu? Moc děkuji Anna s rodinou