Čokoládové rizoto s hruškou


Známá replika z filmu Pelíšky zní: "A skláři nebudou mít co žrát!" jakožto trefný komentář na nerozbitné skleničky od kouzelné babičky v hvězdném podání Stelly Zázvorkové. Při tomto receptu mi nezbývá nic jiného, než říct - "A mlékárny nebudou mít co žrát!" protože jinou, než domácí mléčnou čokoládovou rýži nebudete chtít jíst. Opravdu, věřte mi, zkuste to.

Ingredience (4 porce)
2 hrušky
1 celá skořice
750 ml vody
250 g cukru krupice
1 citrón
1 lžíce másla
100 g rýže arborio nebo carnaroli
100 g minimálně 50% čokolády - nalámaná
500 ml plnotučného mléka - horké
med (podle chuti)
mandle na podávání


Postup
Hrušky oloupeme (stopku ponecháme), přepůlíme, zbavíme jádřinců a ihned je namočíme do studené vody, do které jsme vymačkali celý citrón.
Ve středně velkém hrnci přivedeme za stálého míchání k varu 750 ml vody s cukrem krupicí a celou skořicí. Jakmile se cukr rozpustí, vhodíme do hrnce hrušky a necháme je povařit na mírném ohni do změknutí (10-15 minut). Uvařené hrušky necháme vychladnout v sirupu cca 1 hodinu (lépe natáhnou chuť).
V pánvi si rozehřejeme máslo, na kterém necháme za stálého míchání orestovat rýži (2-3 minuty). Poté přidáme cca100 ml horkého mléka a za stálého míchání necháme mléko téměř vyvařit. Jakmile je mléko téměř vyvařené, přidáme další mléko a tak postupujeme až do okamžiku, kdy je rýže uvařená al dente (15-18 minut). Poslední část mléka necháme vyvařit zhruba z poloviny, stáhneme z ohně, přidáme nalámanou čokoládu a necháme ji za stálého míchání rozpustit. Ihned podáváme s hruškou a nahrubo nasekanými mandlemi.

Vytisknout

Uvařili jsme 10.10.2016


Komentáře

   odpovědět
To musí být naprosto užasné :)

<a href="https://magic-beauty-life.blogspot.cz/ ">MagicBeautyLife</a>
kublanka odpověděl(a)
:) zkuste to, určitě bude chutnat ;)