Ingredience (4 porce)
2 hrušky
1 celá skořice
750 ml vody
250 g cukru krupice
1 citrón
1 lžíce másla
100 g rýže arborio nebo carnaroli
100 g minimálně 50% čokolády - nalámaná
500 ml plnotučného mléka - horké
med (podle chuti)
mandle na podávání
Postup
Hrušky oloupeme (stopku ponecháme), přepůlíme, zbavíme jádřinců a ihned je namočíme do studené vody, do které jsme vymačkali celý citrón.
Ve středně velkém hrnci přivedeme za stálého míchání k varu 750 ml vody s cukrem krupicí a celou skořicí. Jakmile se cukr rozpustí, vhodíme do hrnce hrušky a necháme je povařit na mírném ohni do změknutí (10-15 minut). Uvařené hrušky necháme vychladnout v sirupu cca 1 hodinu (lépe natáhnou chuť).
V pánvi si rozehřejeme máslo, na kterém necháme za stálého míchání orestovat rýži (2-3 minuty). Poté přidáme cca100 ml horkého mléka a za stálého míchání necháme mléko téměř vyvařit. Jakmile je mléko téměř vyvařené, přidáme další mléko a tak postupujeme až do okamžiku, kdy je rýže uvařená al dente (15-18 minut). Poslední část mléka necháme vyvařit zhruba z poloviny, stáhneme z ohně, přidáme nalámanou čokoládu a necháme ji za stálého míchání rozpustit. Ihned podáváme s hruškou a nahrubo nasekanými mandlemi.
Čokoládové rizoto s hruškou
Známá replika z filmu Pelíšky zní: "A skláři nebudou mít co žrát!" jakožto trefný komentář na nerozbitné skleničky od kouzelné babičky v hvězdném podání Stelly Zázvorkové. Při tomto receptu mi nezbývá nic jiného, než říct - "A mlékárny nebudou mít co žrát!" protože jinou, než domácí mléčnou čokoládovou rýži nebudete chtít jíst. Opravdu, věřte mi, zkuste to.
Uvařili jsme 10.10.2016
Komentáře
Akorát jsem zapomněla napsat. Páč jsem dělala před dávnou dobou. Hledám u vás inspiraci na víkend. Našla jsem
<a href="https://magic-beauty-life.blogspot.cz/ ">MagicBeautyLife</a>