200 g hladké mouky typu „00“ + navíc
2 lžíce kvalitního kakaa
špetka soli
2 vejce velikosti L
Omáčka
40+40 g másla
60 g lískových oříšků bez slupky – přepůlené
40 g den starého bílého pečiva
40 g cukru moučka + na podávání
Postup
Hladkou mouku s kakaem a špetkou soli prosejeme na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce. Nejdříve s pomocí vidličky, později rukama, vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství vlažné vody. Těsto důkladně prohněteme, vytvarujeme z něho kouli, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout.
Z odpočinutého těsta vyválíme s pomocí strojku na těstoviny (nebo válečku) tenký plát, které s pomocí strojku nebo nože nakrájíme na nudle o šířce cca 6 mm. Nakrájené těstoviny prosypeme hladkou moukou, stočíme je do hnízdeček a rozložíme je na čistou utěrku.

Den staré pečivo nastrouháme nahrubo. Ve středně velké pánvi si rozehřejeme 40 g másla, přidáme přepůlené lískové oříšky a krátce je opečeme. Přidáme strouhanku se 40 g cukru moučka a za stálého míchání opékáme dozlatova.
Připravené těstoviny uvaříme ve velkém množství mírně osolené vody al dente (4-5 minut). Ve velké pánvi si rozpustíme zbylé máslo, uvařené těstoviny scedíme, dáme je do pánve s rozpuštěným máslem, přidáme polovinu křupavé směsi oříšků a strouhanky a promícháme. Ihned podáváme posypané zbylou křupavou směsí a pocukrované cukrem moučka.

Komentáře