Čokoládové bouchons


Snad každý z nás má nějaký vzor - sportovce, lékaře, spisovatele anebo třeba svého sourozence, jako třeba moje sestra mě - a popři to Kájo:). Zatímco já mám za vzor Homera Simpsona, především v životním stylu, naši synové mají doufám Jardu Jágra, tak Blanka má za vzor (v pečení) Thomase Kellera. Že to jméno možná neznáte? Buďte naprosto v klidu, já do dnešní intenzivní přednášky od Blanky taky ne, teda ne natolik aby Blanka s mojí znalostí byla plně spokojena.
A právě v jednom z podniků tohoto pána, v proslulém Bouchon Bakery, vzešel nápad na tento dezert. Až se do této sladké neřesti zakousnete, tak pochopíte, proč pan Keller vytvořil tolik úspěšných podniků a proč já mám za vzor Homera Simpsona, dietní to opravdu není.

Ingredience
140 g změklého másla na malé kostičky
50 g hladké mouky
50 g kvalitního hořkého kakaa
75 g prošlehaných vajec (cca 1 ½ vejce)
160 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
100 g čokoládových pecek nebo nahrubo nasekané čokolády (minimálně 50%)
špetka soli
cukr moučka na posypání


Postup
Mouku, kakao a sůl prosejeme do mísy a důkladně promícháme. Změklé máslo utřeme tak, aby mělo krémovou konzistenci. V jiné míse vyšleháme vajíčka s cukrem krupice a vanilkovým extraktem do pěny. Postupně po třetinách k vyšlehaným vajíčkům s pomocí elektrického šlehače přimícháme kakaovou mouku a máslo.
Jakmile se nám všechny suroviny spojí, přimícháme s pomocí stěrky čokoládové pecky. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme 2 hodiny odpočívat na chladném místě, ale ne v lednici.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Odpočinutým těstem s pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce naplníme muffinové formy těsně pod okraj.



Pečeme v předehřáté troubě 12-16 minut. Pokud zapíchneme do středu párátko, mělo by zůstat čisté. Pokud se nám ale podaří párátkem napíchnout čokoládovou pecku, může být párátko špinavé. Po upečení necháme bouchons 10 minut odpočinout ve formě, poté je vyklopíme a necháme je vychladnout na mřížce.



Před podáváním je posypeme cukrem moučka. Nejlépe chutnají s jemně nakyslým ovocem.









Vytisknout

Uvařili jsme 18.6.2015


Komentáře

stop Uzamčeno - nelze přidávat nové příspěvky.
  
Naprosto dokonalý moučník! Tedy, když jsem připravila těsto, tak jsem měla velké pochybnosti - obávala jsem se, že to bude po upečení tuhé, ale omyl. Nechápu sice, proč je to nadýchané - žádný prášek do pečiva, žádný vyšlehaný sníh a spousta kakaa a čokolády, ale je to tak a chutná to božsky. A kdybych se mohla přimluvit za další recept od Thomase Kellera. Díky.
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 to jsme rádi, že tento recept nejen potěšil, ale i překvapil :)
my máme Kellera hrozně rádi, takže už máme v plánu další recepty 1
  Forma Darth Vader
Hezký večer, hledám něco, co by šlo upéct do formy masky Dartha Vadera (není moc hluboká), aby to bylo dobré samo o sobě (tzn.ne obyčejné korpusové těsto), ale zároveň by to pekně drželo tvar... Myslíte, že by šlo použít toto? Díky moc!
kublanka odpověděl(a)
Bouchons je neco na na zpusob brownies takze by se to do vetsi formy dalo urcite dat. Jenom se bude muset upravit doba peceni. Ale trochu bych mela obavy jestli se to nepotrha pri vyklapeni, pokud je forma hodne clenita.
  
Vyzkoušela jsem další perlu, kterou okamžitě zařazuji mezi rodinné stříbro :-) Je to čokoládová bomba. Je mi trochu záhadou, jak jste docílili toho rovného povrchu, mně tedy vyrostla normální muffinová boule. Takže jsem ji seřízla a pak jako pod pokličku servírovala třešňovo-malinovou omáčkou (čerstvé ovoce, trochu třtinového cukru, trochu solamylu). Snad tím nedošlo k znehodnocení vašeho receptu, Úspěch byl veliký. Děkuji moc za inspiraci a těším se, až zase něco vyzkouším. 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme, děkujeme! :-) dokonce jsme to pekli v krátké době dvakrát (jednou pro mé kolegy do práce po zveřejnění na blogu) a zase rovné... prostě jenom se to mírně prstem zarovná a to těsto se pak teplem v troubě rozteče.... ale taky to může být tím, že používáme užší a vyšší formičku na muffiny, ne v té klasické, to může být také tím, no ale seříznout to určitě lze také :)

a višeň a čokoláda? to je fantastická kombinace! mňam
  
Vypadá to božsky!!! Pokud nemám formu na muffiny, můžu použít silikonové formičky?
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme. Jasně, můžete použít jakékoliv formičky, jenom je potřeba podle rozměru uzpůsobit délku pečení. Viz recept. 1
  
Tyjo, to bych mohla zvládnout i s dvěma hydrama na patách... :)
kublanka odpověděl(a)
jasná páka :)
  
je potreba ty formicky vymazat?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, není potřeba, teda pokud máte nepřilnavé formy, tak určitě není potřeba, pokud ne, tak můžete pro jistotu, ale je v tom tolik másla, že by to mělo bohatě stačit :)
  
WOW! Musím vyzkoušet:-)
kublanka odpověděl(a)
Určitě musíte! 1 díky :-)