Čokoládové bouchons
Snad každý z nás má nějaký vzor - sportovce, lékaře, spisovatele anebo třeba svého sourozence, jako třeba moje sestra mě - a popři to Kájo:). Zatímco já mám za vzor Homera Simpsona, především v životním stylu, naši synové mají doufám Jardu Jágra, tak Blanka má za vzor (v pečení)
Thomase Kellera. Že to jméno možná neznáte? Buďte naprosto v klidu, já do dnešní intenzivní přednášky od Blanky taky ne, teda ne natolik aby Blanka s mojí znalostí byla plně spokojena.
A právě v jednom z podniků tohoto pána, v proslulém Bouchon Bakery, vzešel nápad na tento dezert. Až se do této sladké neřesti zakousnete, tak pochopíte, proč pan Keller vytvořil tolik úspěšných podniků a proč já mám za vzor Homera Simpsona, dietní to opravdu není.
140 g změklého másla na malé kostičky
50 g hladké mouky
50 g kvalitního hořkého kakaa
75 g prošlehaných vajec (cca 1 ½ vejce)
160 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
100 g čokoládových pecek nebo nahrubo nasekané čokolády (minimálně 50%)
špetka soli
cukr moučka na posypání
Postup
Mouku, kakao a sůl prosejeme do mísy a důkladně promícháme. Změklé máslo utřeme tak, aby mělo krémovou konzistenci. V jiné míse vyšleháme vajíčka s cukrem krupice a vanilkovým extraktem do pěny. Postupně po třetinách k vyšlehaným vajíčkům s pomocí elektrického šlehače přimícháme kakaovou mouku a máslo.
Jakmile se nám všechny suroviny spojí, přimícháme s pomocí stěrky čokoládové pecky. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme 2 hodiny odpočívat na chladném místě, ale ne v lednici.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Odpočinutým těstem s pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce naplníme muffinové formy těsně pod okraj.
Pečeme v předehřáté troubě 12-16 minut. Pokud zapíchneme do středu párátko, mělo by zůstat čisté. Pokud se nám ale podaří párátkem napíchnout čokoládovou pecku, může být párátko špinavé. Po upečení necháme bouchons 10 minut odpočinout ve formě, poté je vyklopíme a necháme je vychladnout na mřížce.
Před podáváním je posypeme cukrem moučka. Nejlépe chutnají s jemně nakyslým ovocem.
Komentáře
my máme Kellera hrozně rádi, takže už máme v plánu další recepty
a višeň a čokoláda? to je fantastická kombinace! mňam