Čokoládová pěna


Je jaro a všechno kvete
kytky, stromy, keře, mlází
mý srdce radostí tepe
mý oči dojetím slzí

Od rána mi tahle stará a stále skvělá písnička od Tata Bojs hraje v hlavě. A Blance zjevně taky, protože mě po návratu z práce čekal tento zákusek. A to prý Tata Bojs nemá ráda, pche.

Ingredience
250 g mascarpone
200 ml 40% šlehačky
125 g minimálně 50% čokolády
3 lžíce cukru moučka
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry (pouze oranžová část)
¼ lžičky vanilkového extraktu
200 g kakaových sušenek
větvičky máty nebo meduňky na ozdobu


Postup
Nejdříve si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. Do teplovzdorné misky nalámeme čokoládu a postavíme ji na hrnec s vodou, jejíž hladina se nesmí dotýkat dna misky. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme čokoládu rozpustit. Jakmile je čokoláda dokonale hladká, stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout.
Mezitím si v misce dotuha vyšleháme šlehačku se 3 lžícemi cukru moučka. Do větší mísy si dáme mascarpone, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a zchladlou čokoládu. S pomocí mixéru krátce promixujeme (zhruba 30 vteřin). Ve dvou várkách postupně zamícháme i šlehačku (ručně například stěrkou). Vzniklou čokoládovou pěnou naplníme připravené skleničky (neplníme až po okraj).
Kakaové sušenky několikrát krátce promixujeme, až dostaneme strukturu odpovídající vzhledu půdy. Vzniklou drtí zasypeme čokoládovou pěnu, zapíchneme větvičku máty nebo meduňky a ihned podáváme.
Pokud nebudeme pěnu podávat ihned, zakryjeme ji potravinářskou fólií a uložíme do lednice. Zhruba hodinu před podáváním ji z lednice vyndáme a necháme ji při pokojové teplotě povolit. Nadrcenými sušenkami ji posypeme bezprostředně před podáváním.









Vytisknout

Uvařili jsme 27.3.2015


Komentáře

   odpovědět
Mohla bych zakusek udelat do male dortove formy? Jde mi o to aby dostatecne ztuhnul, pokud dam susenky misto nahoru, dolu. Dekuji
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, těžko říci, zkusit to můžete. Spíše je to krém, než tuhé jako cheesecake. Asi bychom si to netroufli, ale nechceme klást bariéry :) minimálně si myslíme, že okraje se potrhají při vyndavání.... no dejte vědět jak jste pochodila :)