250 g mascarpone
200 ml 40% šlehačky
125 g minimálně 50% čokolády
3 lžíce cukru moučka
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry (pouze oranžová část)
¼ lžičky vanilkového extraktu
200 g kakaových sušenek
větvičky máty nebo meduňky na ozdobu
Postup
Nejdříve si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. Do teplovzdorné misky nalámeme čokoládu a postavíme ji na hrnec s vodou, jejíž hladina se nesmí dotýkat dna misky. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme čokoládu rozpustit. Jakmile je čokoláda dokonale hladká, stáhneme z ohně a necháme mírně vychladnout.
Mezitím si v misce dotuha vyšleháme šlehačku se 3 lžícemi cukru moučka. Do větší mísy si dáme mascarpone, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a zchladlou čokoládu. S pomocí mixéru krátce promixujeme (zhruba 30 vteřin). Ve dvou várkách postupně zamícháme i šlehačku (ručně například stěrkou). Vzniklou čokoládovou pěnou naplníme připravené skleničky (neplníme až po okraj).
Kakaové sušenky několikrát krátce promixujeme, až dostaneme strukturu odpovídající vzhledu půdy. Vzniklou drtí zasypeme čokoládovou pěnu, zapíchneme větvičku máty nebo meduňky a ihned podáváme.
Pokud nebudeme pěnu podávat ihned, zakryjeme ji potravinářskou fólií a uložíme do lednice. Zhruba hodinu před podáváním ji z lednice vyndáme a necháme ji při pokojové teplotě povolit. Nadrcenými sušenkami ji posypeme bezprostředně před podáváním.





Komentáře