Citrónové minibábovky
Každá rodina má svá tajemství. A většinu tajemství si střeží jako oko v hlavě. Přeci jen status „tajemství“ není věc veřejná už z podstaty. Jedním z mnoha rodinných tajemství může být i zaručený recept na babiččinu, tetinu, maminčinu anebo kohokoliv bábovku. Jedna babička dělá makovou, druhá dělá se šlehačkou, další mramorovou a tetka z 5. kolene zase dělá s kandovaným ovocem. Samozřejmě i Blanka zdědila svůj recept na nejzaručenější bábovku od babičky.
Ale jak jsem již psal, tajemství je tajemství. Abych si tedy zde neprotiřečil, Blanka svojí bábovku lehce zmodernizovala a upravila tak, abychom to tajemství úplně neprozradili.
(na cca 24 minibábovek)
300 g polohrubé mouky
150 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
250 ml minimálně 30% šlehačky
8 g kypřícího prášku
nastrouhaná kůra ze 2 chemicky neošetřených citrónů (pouze žlutá část)
125 g čerstvých malin
200 ml 40% šlehačky (na ozdobu)
nasekané pistácie
špetka soli
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formiček
Poleva
šťáva z 1 citrónu
125 g cukru moučka
Postup
Bílky dáme do odmaštěné mísy, přidáme špetku soli a vyšleháme je dotuha. Troubu si předehřejme na 180 °C. Do misky si prosejeme polohrubou mouku spolu s kypřícím práškem a promícháme. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem krupice a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, část šlehačky a promícháme. Ke žloutkové pěně po částech zašleháme zbylou šlehačku a mouku s kypřícím práškem. Jakmile je těsto hladké, vmícháme do něj po částech vyšlehané bílky (těsto spíše obracíme).
Těsto nalijeme do vymazaných a vysypaných formiček. Formičky naplníme pouze do 2/3, protože těsto nám při pečení nabude na objemu. Pečeme je 15-20 minut dozlatova. Bábovky jsou upečené, když do nich zapíchneme párátko a to zůstane po vytažení suché a čisté. Upečené bábovky vyklopíme z formiček a necháme je vychladnout na mřížce.
Z uvedeného množství těsta je možné upéct i jednu velkou bábovku. Dobu pečení ale v tomto případě prodloužíme na 40-60 minut.
Mezitím si vyšleháme dotuha 40% šlehačku a připravíme si citrónovou polevu. Cukr moučka dáme do mísy a postupně přiléváme citrónovou šťávu, až získáme polevu hustší konzistence.
Jakmile jsou bábovky vychladlé, polijeme je citrónovou polevou, dovnitř dáme malinu a ozdobíme šlehačkou. Na závěr vše posypeme nasekanými pistáciemi a na vrchol šlehačky umístíme malinu.
Komentáře
Vyzkouseno jiz na velke forme :) ted se mi nedari sehnat spravnou velikost malych.Muzu poprosit o informaci,kde jste poridili formicky?
v Tchibo ve výprodeji zhruba někdy před rokem... takže asi moc nepotěším...
Kazdopadne moc dekuji!
Jinak šlehačka je tekutá do těsta, těsto musí být tekutý :)