Francouzský chléb Nanterre


Aby naše domácnost trpěla trudomyslností, to opravdu nehrozí.
Já třeba pracuji - vcelku dost intenzivně a hlavně v zavřeném pokoji se sluchátky a daleko od dětí (obrazně, protože fyzicky jsou ode mne asi 4 metry vzdušnou čarou maximálně). Děti si plně užívají učitelku Blanku a Blanka si zase užívá naše úžasné děti. To znamená, že na ně krásně od rána do večera řve, aby už začaly dělat něco do školy a že nejsou na prázdninách. Ale aby nebylo moc jednoduché, tak Blanka 4x denně luxuje, 3x denně vytírá, pravidelně vaří teplou krmi, 10 x denně mne seřve, že nic nedělám a jen čumím do počítače, 20x denně mne seřve, že moc piju a jsem alkoholik a jestli jí jako místo „chlastu“ nechci už pomoci s dětmi. 20x denně se rozbrečí nad tím, co si vzala za vola a 30x denně vyhrožuje, že skočí z okna, což už nikoho nerozhází, protože bydlíme v přízemí. A teď začala ještě péct. Vcelku se u toho uklidnila, zabavila a my měli s chlapci právě těch pár minut klidu. Nevím, jak zvládáte karanténu, ale my prostě úžasně. Minimálně v ten moment, kdy chléb podle Thomase Kellera provoněl naší lehce neurotickou domácnost. Spolu to zvládneme!
Díky Blanko!

Ingredience
270 g hladké mouky
6 g sušeného droždí
30 g krupicového cukru
7 g soli
3 malá vejce
45 g plnotučného mléka
120 g změklého másla, nakrájené na kostičky
1 vejce na potření, prošlehané

Postup
V míse dobře promícháme prosátou mouku se sušeným droždím, cukrem a solí. Poté přidáme vejce a mléko a elektrickým ručním hnětačem nebo robotem hněteme cca 20 minut. Přestože těsto bude velmi lepivé, nepřidáváme ale další mouku.
Do důkladně prohněteného těsta po částech zapracujeme kostičky změklého másla (další máslo přidáme až po zapracování přechozího). Na závěr těsto prohněteme elektrickým hnětačem dalších 10 minut.
Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 1 hodinu kynout při pokojové teplotě. Poté těsto vyklopíme na lehce pomoučenou pracovní plochu a několikrát ho natáhneme a přeložíme. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a umístíme přes noc do chladničky.
Následující den ztuhlé těsto rozdělíme na 8 stejně velkých kousků (o váze cca 75 g) a vyválíme z nich kuličky. Kuličky poté na střídačku rozložíme do máslem vymazané a pečicím papírem vyložené chlebíčkové formy o délce 27 cm.



Ihned potřeme prošlehaným vejce (zbytek uchováme na později), zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu, přibližně 2,5 – 3 hodiny.



Vykynutý chléb znovu potřeme prošlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova (25-30 minut). Upečený chléb ihned vyklopíme z formy a necháme ho vychladnout na mřížce.

Vytisknout

Uvařili jsme 27.3.2020


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  Noční kynutí odpovědět
Dobrý den, chci se zeptat, zda je možno vynechat noční kynutí v lednici a rovnou nechat kynout do 2násobku, poté znovu po udělání bochanku? Děkuji!
   odpovědět
Dobrý den, chci se zeptat..mohla bych místo suš.dráždí dát klasické dráždí? Děkuji krásný den ????
odpověděl(a)
http://slkjfdf.net/ - Urohehvo <a href="http://slkjfdf.net/">Atuwoha</a> rvt.bxlw.kublanka.cz.puw.ji http://slkjfdf.net/
odpověděl(a)
http://slkjfdf.net/ - Uzeyanai <a href="http://slkjfdf.net/">Abwiponoc</a> bqs.pduf.kublanka.cz.eha.fd http://slkjfdf.net/
   odpovědět
Krasny vecer preji, nasla jsem vase stranky nahodou a musim vam z celeho srdce podekovat. ❤ Takove lahodne pecivo..... pecka..... vyzkousela jsem jiz nekolik receptu, vse pecu ze spaldove mouky ( bilou nejime) a je to dokonakost sama. Tenhle chlebik.....TOP ..... chutna jako croissant ❤
Moc dekuji za to ze jste ????
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc Dominiko, krásně se to čte! díky díky
   odpovědět
Musím říct,že tenhle chlebík je naprosto úžasný . Dětem chutná a vždy se po něm jenom zapráší.Rodinka byla zvykla na Váš toasťák a snídaňové houstičky,ale tenhle chlebíček to teda předčil. Děkuji 5
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tak to jsme moc rádi! On je totiž krásně máslový, že jo ;)
mějte se hezky :)
  Nanterre odpovědět
ja sa chcem spytat preco sa vola Nanterre? my sme uvezneny v Nanterre tak sa pytam ci si nahadou nezamavame z okna ;)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tady je k jeho historii trochu více ;)
http://www.lemondedesboulangers.fr/content/la-brioche-de-nanterre

bohužel dřepíme v Praze, takže si z okna nezamáváme, držte se a mějte se hezky
   odpovědět
Děkuji ,takhle jsem se od srdce dlouho nezasmála a asi se člověku uleví ,že jsme v tom všichni. Akorát manžel nepracuje z domova a tak se do toho ještě dohadujeme, aby si svléknul kalhoty z práce.A mimo luxování a vytíráni ještě desifinkuji kliky ,takže mi doma říkají ,že jsem psycho 5
kublanka odpověděl(a)
to je v pořádku, já desinfikuji děti i když se vrátí z terasy :-))))))
  Nebíčko v papulke odpovědět
Tento chlebík je nebíčko v papulke❤️ keď manžel narazil pred dvomi rokmi na váš blog,hneď sme si zamilovali všetky recepty.Vynikajúca chuť a hlavne všetko čo sme robili vyšlo na prvý raz. Všetky pečivách robím len a len podľa vás,pretože sú neskutočne dobré a každý kto ochutná sk pýta recept.❤️

Držím Vám palce doma,my máme nášho taťku tiež doma s hore office-om a keď doviezol domov mega kancelársku tlačiareň do obývačky kde si spravil kancel,tak tlačil hodinu omaľovánky a sledoval ruky našich dvoch malých dievčat a potom len kričal ,,Holky,to by už ale stačilo,pryč od mašiny!´´ ????

Prajem Vám veľa pohody,pevných nervov a vydržte to????
PS:keby ste niekedy vymýšľali další recept,nám by sa zišli domáce rohlíky ❤️
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to se krásně čte a jsme rádi za to. U nás jsme si taky koupili domu tiskárnu kvůli karanténě a kromě úkolů tiskneme furt omalovánky :)
tak ať se daří a hodně zdraví! Rohlíky nějak vymyslíme ;)
   odpovědět
Ten popis chodu Vasi domacnosti je trefny!
Smala bych se, ale az napadne mi to pripomina domacnost nasi, snad s jedinym rozdilem: muz nema homeoffice a doma si potrebuje odpocinout :) no leda pres mou mrtvolu, a ze k tomu neni daleko 2

Kazdpadne peceni je vyborny recept na splin i na zamestnani deti (upozornuji ze o zaverecnem uklidu kuchyne nepadlo ani slovo)

Chleb vypada uzasne: je to spis chleb k sebdwichi se sunkou nebo marmeladovy model?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Ivko,
jsme rádi, že nejsme v tomto výjimeční.
Ad chléb, hodí se na oboje, my si ho dali na pánvi osmažený s majonézou, salátem a upraženou slaninou... druhý den s máslem a marmeládou... nebál bych se ničeho