Chirashi sushi


Všichni určitě znáte Maki suši, Sashimi, Nigiri, Futomaki a další druhy suši. Ale kdo zná Chirashi suši?
Jak Chirashi suši, tak po světě slavnější Maki suši, má své kořeny v Japonsku v 18. století. Chirashi suši neboli rozházené suši je v podstatě miska suši rýže s přísadami, které se do ní přimíchávají, nebo se na ní položí. A lze použít cokoliv od mořských plodů, tofu, zázvoru, sezamu, vaječné omelety tamago yaki, atd..
Spousta lidí protřelých světem všem sušimilcům velmi důrazně říká, že Japonci si doma suši nikdy nedělají. A mají pravdu, ale jen z části. V Japonsku se doma tradičně dělá právě Chirashi suši.
Pokud tedy máte zrovna chuť na suši a nechce se vám motat maki, futomaki, tak zkuste tuto variantu suši. Jednodušší už to být opravdu nemůže a chuťově je to výborné – prostě suši.

Ingredience
250 g suši rýže
300 – 400 g syrového lososa bez kůže
2 zralá avokáda
3 lžíce rýžového octa
1 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky soli
řasa nori
sezam
wasabi
sójová omáčka Kikkoman


Postup
Suši rýži důkladně propláchneme studenou vodou. Nejlépe se rýže proplachuje tak, že ji dáme do mísy, zalijeme studenou vodou, promícháme a zabarvenou vodu slijeme. Potom pokračujeme v zalévání studenou vodou, promíchávání a slévání zabarvené vody až do okamžiku, kdy je voda téměř čirá (až 7-8 opakování).
Propláchnutou rýži dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou (1 díl vody na 1 díl rýže), přiklopíme pokličkou, přivedeme k varu a ihned ztlumíme. Na mírném ohni vaříme 15 minut. Po 15 minutách hrnec stáhneme z ohně a necháme dojít 5 minut pod pokličkou.
Mezitím si připravíme suši ocet. V misce smícháme rýžový ocet, cukr a sůl. Mícháme až do úplného rozpuštění cukru a soli. Můžeme si pomoci i mírným zahřátím.
Uvařenou suši rýži rozprostřeme na plech, rovnoměrně pokapeme připraveným suši octem a promícháme dřevěnou vařečkou. Rýži musíme promíchávat velmi opatrně, abychom ji nerozmačkali. Rýži necháme vychladnout.
Těsně před podáváním nakrájíme lososa a avokádo na kostičky. Vychladlou rýži rozdělíme do misek, poklademe kostičkami avokáda a lososa a posypeme sezamem. Ozdobíme nakrájenou řasou nori a ihned podáváme se sójovou omáčkou a wasabi.

Vytisknout

Uvařili jsme 26.1.2015


Komentáře

   odpovědět
Hotovo!! Výborné, akorát já dala lososa uzeného (čerstvého u nás riskovat nebudu, jsem těhotná) 2
kublanka odpověděl(a)
To jste dobře udělala :) 1
   odpovědět
Kde nakupujete ingredience a zrale avokado? 9
odpověděl(a)
zalezi jako co, rybu a morske plody nejcasteji v makru, nebo wine food market nebo kaufland na spojovaci, avokado podle zralosti, v nejblizsim okoli mame billa, spar a lidl a nejcasteji byva nejlepsi v lidlu. Ale neni to pravidlem (jen opakovana zkusenost 9 )
odpověděl(a)
jo a na ryby obcas byva dobry globus... Morske rasy, wasabi maji uz vsude, vcetne nekterych reznictvi 9