Chilaquiles


Chilaquiles je asi nejklasičtější mexická snídaně. Smažené tortilly na trojúhelníčky, tzv. totopos, dušené spolu se zelenou nebo červenou pikantní omáčkou. Na to nakrájená cibulka, sýr queso fresco a volské oko. Podle chuti můžete přidat i zakysanou smetanu na zjemnění pálivosti. A slabší povahy by jí opravdu neměly vynechat. Sama Blanka mi jí nabízela, ale já majitel plechové huby jsem pyšně odmítl. Že to byla chyba, jsem poznal už u třetího sousta. Samozřejmě jsem to nepřiznal a zpocený jak po sprintu napříč Saharou jsem hrdinně dojedl.

Ingredience
8 kukuřičných tortill
½ bílé cibule – nakrájená na proužky
4 vejce
čerstvý koriandr
100 g sýra Queso Fresco (lze nahradit fetou)
slunečnicový olej na smažení
1 zelená jalapeno
Salsa roja
500-600 g zralých rajčat (cca 6 kusů)
2-4 červené papričky jalapeno
½ lžičky vloček chipotle
1 stroužek česneku
2 lžíce najemno nakrájené bílé cibule
limetka + na podávání
sůl


Postup
Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu cca 1 litr vody. Jakmile voda začne vřít, vložíme do hrnce rajčata spolu s papričkami jalapeno a necháme vařit 8-10 minut. Za tuto dobu papričky mírně zesvětlají a rajčatům popraská slupka. Rajčata a jalapenos slijeme, po mírném vychladnutí rajčata oloupeme a jalapenos zbavíme zelené stopky. Spolu s česnekem a vločkami chipotle dáme rajčata a jalapenos do mixéru a rozmixujeme dohladka. Na závěr vmícháme nasekanou bílou cibuli a dochutíme solí a limetkou.
Kukuřičné tortilly nakrájíme na osminky, které dozlatova osmažíme na rozpáleném slunečnicovém oleji. Přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce. Z rozpálené pánve slijeme přebytečný olej a na zbylém oleji usmažíme volská oka, která po usmažení ponecháme v teple.
Po usmažení volských ok vytřeme pánev papírovou utěrkou a poté v ní rozehřejeme 2 lžíce slunečnicového oleje. Do rozpáleného oleje vlijeme připravenou salsu, kterou necháme za stálého míchání probublávat 1-2 minuty. Do bublající salsy přidáme usmažené tortillové osminky a dobře promícháme. Jakmile nám tortilly změknou (1-2 minuty) ihned je rozdělíme na (ideálně předehřáté) talíře, na ně položíme volská oka a posypeme rozdrobeným sýrem gueso fresco, bílou cibulí, jalapenos papričkami a čerstvým koriandrem. Podáváme s osminkami limetky.

Vytisknout

Uvařili jsme 1.2.2016


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  chilaquiles odpovědět
Hola! Como noc todo, hay más variaciones cómo preparar Chilaquiles..
varianta zde uved se blíží nejčastější mexické snídani huevos rancheros, kde se tortilly nekrájí, volská oka se na ně položí a celé to plave v salse,
U normálních chilaquiles se většinou vejce umíchají do tortil a často se tam přidává ještě nakrájené avokádo.
V českých podmínkách bude nejjednodušší si koupt už hotovou pikantní salsu Chipotles adobados /i s papričkama či bez nich/salsa Chipotle//dováží se do pražských řetězců Tesco a hyperm.Albert/ a jednoduše vmíchat na pánvi.
K tomu se dá podávat extra zakysaná smetana.
Esto es mi desayuno favorito! Buen provecho-Viva México! Elias Alberto Nuevarra FB