Cheesecake s černým sezamem


To jsme vám takhle uklízeli spíž… Ne, budu psát jen naprostou pravdu. Tohle nesedí. Takže znovu. To takhle jednou Blanka uklízela spíž a objevila skryté zásoby černého sezamu. No a zde vidíte výsledek. Jeden z nejpopulárnějších dezertů současnosti a k tomu příchuť černého sezamu s medem. Opravdu delikátní kombinace.

Ingredience
140 g máslových sušenek
80 g změklého másla + na vymazání formy
5 x 125 g sýra Philadelphia
3 lžíce sezamové pasty
100 g cukru moučka
4 vejce
100 g černého sezamu + na ozdobu
5 lžic medu


Postup
Nejdříve si připravíme sezamovou pastu. V pánvi si na středním ohni orestujeme semínka černého sezamu. Sezam restujeme za stálého míchání zhruba 2 minuty (sezam se velmi rychle spálí) a ihned celou pánev stáhneme z ohně. Semínka necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Vychladlý sezam dáme spolu s medem do mixéru a rozmixujeme na jemnou pastu. Pokud je pasta příliš hustá můžeme přidat další med. Ideální je použít sezamovou pastu ihned, pokud to ale není možné, můžeme ji skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici.





Troubu si předehřejeme na 175 °C. Otevírací formu o průměru 18 cm si vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Máslové sušenky dáme do mixéru a rozmixujeme je. Přidáme změklé máslo a prsty vypracujeme těsto na korpus, které prsty upěchujeme do formy. Korpus dáme péct do předehřáté trouby na 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
Mezitím, co nám chladne korpus, připravíme si náplň. V míse si smícháme sýr Philadelphia s prosátým cukrem moučka a 3 lžícemi sezamové pasty. Jakmile máme tyto suroviny dokonale promíchané, můžeme přidávat vejce. Vejce přidáváme jedno po druhém a vždy je promícháme pouze tak, aby se spojila s ochuceným sýrem. Pokud bychom vejce příliš přešlehali, mělo by to za následek prasknutí cheesecaku.
Troubu si předehřejeme na 120 °C. Boky vychladlé formy vymažeme máslem a na upečený korpus nalijeme náplň, kterou posypeme černým sezamem.



Pečeme v předehřáté troubě cca 60-70 minut. Cheesecake je správně upečený, když při poklepání na boky formy se bude střed lehce třást. Po vyndání z trouby zkontrolujeme, zda-li se nám boky koláče nepřilepily k formě. Pokud ano, objedeme opatrně obvod podél formy nožem. Cheesecake necháme vychladnout ve formě a poté v lednici (ideálně do druhého dne). Vychlazený cheesecake z černého sezamu nejlépe chutná s jemně nakyslým ovocem.





Vytisknout

Uvařili jsme 25.2.2015


Komentáře

   odpovědět
Konečně něco nového, netradičního! Určitě musím zkusit :-) Vypadá báječně, Blanka je strašně šikovná 1

http://catch-me-in-the-kitchen.blogspot.cz/
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :)
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :)