Char Siu Bao


Tento pokrm prochází z čínské provincie Kuang-tung, kterou naleznete zhruba mezi Hong Kongem a Vietnamem. V podstatě se jedná o čínské vepřové BBQ plněné v čínském knedlíku, vařeným v páře, zvaný Mantou.
Ale nechci tady ani tolik psát o původu tohoto jídla, ale spíše o tom, jak naučit naše děti jíst něco takového. Adam s Matesem, na rozdíl od nás, bohužel nejí skoro žádná asijská jídla. Jak je donutit jíst něco jiného a nového byl dnes úkol pro mne. A bylo to v podstatě překvapivě jednoduché. Viděli jste film Kung Fu Panda? Ač se to nezdá, tak dobrá polovina filmu je o čínském jídle. No a když díky jídlu se naučí hlavní hrdina kung fu, tak jak myslíte, že dopadne náš oběd s čínským jídlem? Málem jsme měli turnaj v kung fu o poslední knedlíček.

Ingredience
Marináda
2 lžíce omáčky Char siu
½ lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce tmavé sójové omáčky
Náplň
300 g vepřové panenky
1 lžíce hoisin omáčky
1 lžíce tmavé sójové omáčky
½ lžíce medu
1lžička sezamového oleje
Těsto
500 g hladké mouky
10 g sušeného droždí
20 g cukru krupice
60 ml vlažné vody
280 ml plnotučného mléka
1 lžíce rostlinného oleje
špetka soli
Příloha
3 hlávky pak choi
2 bird´s eye chilli papričky
2 stroužky česneku
1 lžíce sójové omáčky


Postup
V uzavíratelné nádobě si smícháme marinádu z omáčky Char siu, světlé a tmavé sójové omáčky. Do marinády vložíme vepřovou panenku a důkladně do ní marinádu prsty vmasírujeme. Uzavřeme víkem a necháme minimálně 4 hodiny marinovat v lednici (ideálně přes noc).
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Naloženou panenku položíme na plech vyložený alobalem a dáme ji péct na 30 minut do předehřáté trouby. V polovině pečení panenku otočíme. Zhruba 5 minut před dopečením potřeme panenku zbylou marinádou a zapneme gril.



Upečenou panenku necháme vychladnout a nakrájíme ji na malé kostičky. Nakrájenou panenku smícháme s 1 lžící hoisin omáčky, 1 lžící tmavé sójové omáčky, ½ lžíce medu a 1 lžičkou sezamového oleje. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme náplň uležet.
Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku se špetkou soli. V misce si smícháme vlažnou vodu se sušeným droždím, přidáme cukr a počkáme, až se na hladině začne dělat pěna. K drožďové směsi přidáme mléko a 1 lžíci rostlinného oleje. Vše přilijeme k prosáté mouce a vypracujeme hladké těsto (hněteme 5-10 minut). Těsto by mělo být poměrně tuhé a nemělo by se téměř vůbec lepit. Vypracované těsto dáme do mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho 1-2 hodiny kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.
Vykynuté těsto vyklopíme na slabě pomoučněný vál a důkladně ho prohněteme. V případě, že se těsto lepí, přidáme mouku a prohněteme. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé vyválíme váleček, který rozdělíme na 8 stejných částí. Celkem tedy získáme 16 kousků těsta.



Každý kousek těsta nejdříve zploštíme spodní částí dlaně a poté ho válečkem vyválíme na kruh zhruba o průměru 8-10 cm. Důležité je, že válečkem musíme ztenčit pouze okraje kola, uprostřed musí zůstat těsto vyšší.





Aby nám těsto nevysychalo, musíme ho mít, pokud s ním zrovna nepracujeme, zakryté potravinářskou fólií.
Vyválené kolečko těsta si položíme do dlaně, do jeho středu dáme lžíci náplně a postupným skládáním okraje proti směru hodinových ručiček knedlíček uzavřeme. Uprostřed knedlíčku ponecháme otvor, kterým nám bude odcházet pára. Knedlíček položíme na pečící papír o rozměru 6x6 cm. Knedlíčky i s pečícím papírem pokládáme na plech a zakryjeme je potravinářskou fólií. Knedlíčky necháme cca 30-40 minut odpočinout.



Vykynuté knedlíčky dáme do pařáčku a vaříme je 15 minut od okamžiku, kdy nám voda začne vřít.



Po 15 minutách nesmíme v žádném případě ihned odklopit víko pařáčku, protože by nám knedlíčky splaskly. Pouze trochu víko pootevřeme (cca na 1 cm). Takto je ponecháme zhruba 5 minut.
Mezitím co nám uvařené knedlíčky odpočívají, připravíme si pak choi. Na 1 lžíci oleje si orestujeme na plátky nakrájený česnek a na nudličky nakrájené chilli (1-2 minuty), přidáme listy pak choi, orestujeme a přidáme 1 lžíci sójové omáčky. Jakmile nám listy začnou vadnout, stáhneme je z ohně a ihned podáváme s char siu bao. Horké char siu bao podáváme se sójovou omáčkou s chilli.



Vytisknout

Uvařili jsme 22.2.2015


Komentáře

stop Uzamčeno - nelze přidávat nové příspěvky.

Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.