Cannoli siciliani
Jedním z mých nejoblíbenějších spisovatelů je Mario Puzo. Jeho nejslavnější a bezesporu nejlepší knihou je Kmotr. Hlavní postava této knihy, don Corleone, miluje sicilskou sladkost cannoli. Cannoli se v díle Maria Puza objevují velmi často. Stejně tak ve zfilmované adaptaci od Francise Forda Coppoli. Tam se objevují i jako smrtící zbraň, kdy otrávené cannoli zatočí s nepřítelem rodiny Corleone, přesněji s Donem Altobello (pro ty z vás, co si film Kmotr 3 pamatují, tak právě na otrávených cannoli si proradný don pochutnává při sledování opery, jeho poslední opery).
I tyto cannoli od Blanky jsou nebezpečné. Dokonce tak nebezpečné, že si na nich vytvoříte závislost.
Takže "Leave the gun, take the cannoli" !
Těsto (na 20 trubiček)
125 g hladké mouky
10 g změklého vepřového sádla
5 g cukru krupice
50-75 ml vína Marsala
olej na smažení
Náplň
500 g čerstvé ricotty
70 g nasekaných nesolených pistácií
1 lžíce nasekané kandované pomerančové kůry
2 lžíce nasekané 70% čokolády
100 g cukru moučka
Postup
V míse si smícháme prosátou mouku s cukrem krupice. Přidáme změklé sádlo, které se snažíme prsty co nejvíce zapracovat do mouky. Poté přilijeme 50 ml víno Marsala a vypracujeme těsto, které by mělo být hladké a elastické. Pokud je těsto příliš suché, přidáme další víno. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na 2 hodiny odpočinout do lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Ricottu dáme do misky, přidáme cukr moučka a důkladně promícháme. Jakmile je ricotta dokonale hladká, přidáme 1 lžíci nasekaných pistácií, 2 lžíce nasekané čokolády a 1 lžíci nasekané kandované pomerančové kůry. Promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice.
Odpočinuté těsto dáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme z něho co nejtenčí plát. Vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka, která natočíme na cukrářské trubičky o průměru 2 cm.
Spoj těsta zlehka potřeme vodou a prstem dobře stlačíme. V opačném případě by se nám těsto při smažení rozpojilo. Smažíme ve velké vrstvě oleje na 160 °C dozlatova (včetně trubiček). Při smažení by se nám měly na těstě utvořit puchýřky.
Přebytečný olej necháme okapat na papírové utěrce. Po zhruba 5 minutách je stáhneme z trubiček a necháme je vychladnout na mřížce.
Cannoli plníme s pomocí cukrářského sáčku ochucenou ricottou.
Oba konce namočíme do nasekaných pistácií a posypeme cukrem moučka.
Komentáře
Mám dotaz k náplni-smícháme Ricottu se sekanou čokoládou a těch 100gr cukr moučka taky k Ricottě? Nebo je moučkový cukr jen na posypání. Těch 70gr pistácií jde do náplně taky, nebo v náplni nejsou a pistácie jdou jen na namočení konců trubiček nakonec?
Prostě jen upřesnit tu náplň, co a kolik množství jde do náplně a kolik je toho jen na ozdobení-máčení konců pistáciemi a cukrování trubiček na závěr
Jinak jsem s receptem spokojen.
chtěla jsem se zeptat, jak dlouho je nejlepší cannoli nechat uležet, kdy nejlépe chutnají.
Moc děkuji, Renata
V septembri bude rok co sme boli na dovke na Sicílii. Tak ako prvý pohľad na cannoli bol nič moc - nepozdávali sa mi - tak prvé ochutnanie /pretože sa predávali na každom kroku/ bola láska na celý život. Niečo chutnejšie som nejedla.
Manžel mi hned objednal trubičky na pečenie , ale ... bud som nenašla odskúšaný recept, alebo sa mi nepáčil, alebo.... no čo Vám poviem ... zachviľu bude rok od dovolenky na Sicílii... výročie... a ja fakt ich musím skusiť .
Je fakt sranda ked píšem že niečo lepšie som nejedla a nie som schopná ich upiecť, ale ja pečiem často, takže som aj pozabudla . OK - k veci
Neviem, čo si môžem kupiť v UK namiesto sadla /píšete že s maslom to nebude ono/.
Dakujem za trpezlivosť pri čítaní a tiež za radu
koukněte a dejte vědět, samotné by nás to zajímalo
mějte se krásně
Kuba a Blanka
Moc dekuji, mejte se krasne
Jste skvělí a těším se na další vaše recepty!