Ingredience
500 g kapusty
4 lžíce olivového oleje
200 g choriza
1 větší cibule – najemno nakrájená
2-4 stroužky česneku
6 středně velkých oloupaných brambor – nakrájené na kostičky
750 ml kuřecího vývaru + 750 ml vody
pepř
sůl
Postup
Chorizo nakrájíme na 5 mm silná kolečka. Ve větším hrnci si na mírném ohni rozpálíme olivový olej a orestujeme na něm nakrájené chorizo dozlatova (4-5 minut). Děrovanou naběračkou vyndáme opečené chorizo na talíř a uchováme si ho na podávání. Do výpeku přidáme najemno nakrájenou cibuli se špetkou soli a necháme ji na mírném ohni zesklovatět. Přidáme nožem rozdrcený česnek a necháme 2 minuty orestovat.
Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory, promícháme, zalijeme kuřecím vývarem s vodou a přivedeme k varu. Jakmile nám začne polévka vřít, stáhneme plamen a necháme vařit na mírném ohni do změknutí (15-20 minut).
Kapustu omyjeme a listy zbavíme silných stonků. Každý list srolujeme do tvaru doutníku a nožem ho nakrájíme na tenké nudličky.
Uvařené brambory spolu s vývarem rozmixujeme dohladka a přidáme k nim nakrájenou kapustu. Pokud by byla polévka příliš hustá, naředíme jí vodou. Přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme do změknutí (5-10 minut). Na závěr dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opečeným chorizem.
Caldo verde
Já jsem polévkový. Teda pokud zapomenu, že existuje dýňová nebo mrkvová polévka. A hrachová. A vlastně ani z gulášové nejsem nejšťastnější. Fakt jsem polévkový. Upřímně tomatovou bych do pusy nedal ani v horké ani studené formě. Ale polévky miluji. Čočkovou bych do té lásky nezahrnul a určitě bych vynechal kulajdu. Avšak miluji všechny polévky. Teda skoro.
Ale tradiční portugalskou polévku Caldo verde miluji. Bez výhrad. Tečka.
Uvařili jsme 14.7.2015
Komentáře
Ps: skvělej blog, keep it up ;)
Váš blog je úžasný, zatím jsem ale nic nezkusila, na mě jsou recepty moc komplikovaně exotické
ale jsme rádi, že i tak se blog líbí... a mimochodem na dýňovou polévku máme také recept