Caesar salát s nakládaným žloutkem
Nejkrásnější město v USA, co znám, je San Diego. A to mi nikdo nevymluví, protože má profil krásného San Franciska a počasí Los Angeles. Prostě ideální kombinace. A právě v tomto městě italo-američan Cardini Caesar vymyslel v roce 1924 salát, který je znám po celém světě. Dokonce natolik, že se dostal i do našich českých restaurací. I do těch méně hvězdných. A samozřejmě každý si Caesar salát upravil podle svého až do podoby, která často popírá původní recepturu. Ostatně není vzácností narazit v Praze na verzi s eidamem anebo s jiným inovativním vylepšením.
My jsme se nechali inspirovat skvělým časopisem Lucky Peach, s kterým nás nedávno seznámil kamarád Jeník, mimochodem zodpovědný pachatel našeho loga Kublanky.
"Jeníku, děkujeme a prosíme o zapůjčení dalších čísel!"
1-2 římské saláty
3 lžíce nastrouhaného parmezánu + na podávání
Nakládané žloutky
4 žloutky
300 g cukru krupice
500 g soli
Dresink
1 stroužek česneku – utřený
1 žloutek
½ citrónu – šťáva
1 lžíce dijonské hořčice
60 ml olivového oleje
120 ml slunečnicového oleje
špetka soli
120 ml kysaného podmáslí
4 filety ančoviček
1 lžíce kaparů – propláchnuté vodou
Krutony
200 g bílého chleba – nakrájený na kostičky 2x2cm
2 lžíce olivového oleje
Postup
Nakládané žloutky
V misce smícháme sůl s cukrem krupicí a polovinu směsi nasypeme do uzavíratelné nádoby. Na 4 místech uděláme ve směsi malé prohlubně, do kterých dáme žloutky a velmi opatrně je zasypeme zbylou polovinou. Nádobu uzavřeme a dáme ji na 4 dny do lednice.
Po 4 dnech si předehřejeme troubu na 65 °C, žloutky opatrně vyndáme ze směsi, očistíme je od zbytků soli a cukru, opláchneme je pod studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou. Poté je dáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme je sušit do předehřáté trouby na 1 ½ - 2 hodiny. Za tuto dobu žloutky zmatní a jejich struktura bude připomínat měkčí tvrdý sýr. Usušené žloutky necháme vychladnout. Žloutky skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v lednici. Nastrouhané nakládané žloutky můžeme použít například místo parmezánu na těstoviny, saláty apod.
Caesar salát
Ve větší misce prošleháme utřený česnek s citrónovou šťávou, žloutkem, špetkou soli a dijonskou hořčicí. Za stálého šlehání přilijeme několik kapek olivového oleje. Jakmile směs začne houstnout, můžeme začít za stálého šlehání přilévat olivový olej tenkým pramínkem. Jako poslední zašleháme do směsi slunečnicový olej, který rovněž přiléváme pomalu tenkým pramínkem. Výsledkem bude hustá majonéza.
V mixéru si dohladka rozmixujeme kysané podmáslí s ančovičkami a kapary. Metlou do směsi zašleháme připravenou česnekovou majonézu. Necháme vychladit v lednici až do podávání.
Troubu si předehřejeme na 175 °C. Na plech vyložený pečícím papírem rozložíme kostičky bílého chleba, které pokapeme olivovým olejem. Dáme péct dozlatova do předehřáté trouby (10-15 minut). V průběhu pečení 1-2 x promícháme.
Římský salát natrháme a spolu s krutony ho dáme salátové mísy.
Salát promícháme s několika lžícemi dresinku, 3 lžícemi nastrouhaného parmezánu a několika kapkami citrónu. Osolíme a opepříme podle chuti. Na závěr posypeme salát hoblinkami parmezánu a sušeného žloutku. Ihned podáváme.
Komentáře
jinak s těmi restauracemi, takhle to vlastně celé začalo. Chodili jsme často do restaurací, jenže pak přišli děti a s nimi to bylo peklo, tak začala Blanka dělat ty věci v domácím prostředí. A najednou o pár let později - blog :)))
Jinak jsme moc rádi, že inspirujeme, snad budeme bavit nadále. A ještě dotaz, kde bydlíte v USA? Já tam rok žil v Huntington Beach, takže jsem měl i tu možnost párkrát se kouknout jak do San Diega tak i do Tijuany, ale u Cardiniho jsem nebyl :)
chicago mne láká, vůbec celý východ USA - boston, phila, NY, Washington, Chicago... potom az na jich az do Miami... někdy až budou děti velké to musím zvládnout
jinak s tím food snobstvim... je to tezke, ale nase deti snedi vsechno, horsi je to s blankou venku v restauraci, pozna jakekoliv sizeni, odchylky nebo spatne udelane, ja snim vsechno, ale Blanka je malokde spokojena... jedine kde nemela jedinou vytku a byla naprosto nadsena bylo SaSaZu