Cacio e pepe
Cacio e pepe je pokrm římského původu, který je považován za jedno z nejjednodušších a nejsytějších italských jídel. Cacio e pepe se skládá pouze z několika málo surovin: těstovin (obvykle špaget), zrajícího sýra Pecorino Romano, soli a velkého množství mletého černého pepře. A vzhledem k tomu, že se tyto ingredience snadno přepravují a nekazí se, bylo toto jídlo kdysi oblíbeným pokrmem římských pastýřů. Pikantní pepř chránil pastýře před účinky chladného nočního počasí, zatímco těstoviny jim dodávaly sílu, které potřebovali k výkonu své namáhavé práce.
A ikdyž jeho přípravu zvládnete raz-dva, tak zjistíte, že jeho chuť je prostě božská. A dokonce tak božská, že ho i slavný šéfkuchař Anthony Bourdain popsal slovy, že "to je nejlepší věc v dějinách lidstva". Tak zkuste a posuďte sami….
250 g špaget
1 1/2 šálku vroucí vody z vaření těstovin + podle potřeby
2 lžíce másla
1 lžíce čerstvě mletého černého pepře
1 3/4 hrnku najemno nastrouhaného sýra pecorino
Postup
Ve velkém hrnci přivedeme k varu velké množství osolené vody a jakmile voda začne vřít, vložíme těstoviny.
Zhruba 3 minuty předtím než jsou těstoviny uvařené al dente (zpravidla 8 minut po vložení těstovin), odebereme z těstovin 1 ½ hrnku vody a nalijeme ji do větší pánve.
Do pánve přidáme ještě 2 lžíce másla a čerstvě mletý černý pepř. Poté do pánve přidáme scezené těstoviny a za stálého míchaní vaříme až do okamžiku, kdy těstoviny vsáknout téměř veškerou tekutinu.
Poté pánev s těstovinami stáhneme z ohně a rychle vmícháme najemno nastrouhané pecorino. Mícháme až do okamžiku, kdy získáme krásně krémovou omáčku. Pokud by byly těstoviny příliš suché, přidáme ještě trochu vody z těstovin. Ihned podáváme.
Servírováno na nádobí z internetového vyhledávače FAVI.cz
Komentáře