Byaldi aneb Remyho ratatouille


Předem musím říct, že kdo nezná film Ratatouille od Pixaru, tak nechť neprodleně doplní základy. Naše děti, a vlastně celá rodina, tuto pohádku milují. Název celého filmu je odvozen od tradičního francouzského pokrmu, který se z okolí města Nice dostal až do celého světa. I právě díky tomuto filmu. Nicméně výsledná podoba ratatouille, jak je ve filmu prezentována, není přesné ratatouille, ale jmenuje se byaldi a je to ratatouille upravené šéfkuchařem Michelem Guérardem. A koneckonců je to jeden z mála způsobů,jak dostat do našich ratolestí tepelně upravenou zeleninu.

Ingredience
500 g rajčat na omáčku + 5 rajčat
2 červené papriky
2 lilky
2 cukety
3 stroužky česneku
1 menší cibule
2 lžíce olivového oleje
čerstvý tymián
sůl , pepř

Postup
Rajčata určená na omáčku si spaříme horkou vodu, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Troubu si předehřejeme na 230 °C.
Papriky zbavíme jadřinců a podélně rozpůlíme. Poloviny paprik položíme řeznou stranou na plech vyložený alobalem a dáme péct do rozpálené trouby. Pečeme zhruba 15 minut – papriky musí v místě řezu začít mírně černat. Upečené papriky dáme do igelitového sáčku, aby se zapařily a daly se lépe loupat.
Na velké pánvi si rozehřejeme olivový olej, na kterém zpěníme cibuli a nadrobno nakrájený česnek. Cibule by měla změknout. Potom přidáme na kostičky nakrájená rajčata, lístky tymiánu a osolíme. Vaříme na mírném ohni do zhoustnutí.
Mezitím oloupeme papriky a nakrájíme je na malé kostičky. Papriky vmícháme do zredukované rajčatové omáčky až na závěr.



Lilek, cuketu a rajčata nakrájíme na co nejtenčí plátky (nejlépe na mandolíně). Na dno pekáče rozetřeme rajčatovo-paprikovou omáčku, na kterou postupně vrstvíme nakrájené lilky. cukety a rajčata.







Vše na závěr pokapeme olivovým olejem, posolíme a opepříme. Z pečícího papíru si vystřihneme tvar odpovídající tvaru naší pečící nádoby a zakryjeme jím navrstvenou zeleninu. Papír jemně přitlačíme na zeleninu.



Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 40 minut. Po upečení je možné byaldi ještě zakápnout balzamikovou redukcí. Podáváme s opečenou bagetou nebo jako přílohu k pečenému masu.

Vytisknout

Uvařili jsme 14.12.2014


Komentáře

   odpovědět
Nádhera! Prostě nádhera! Já to nechápu, jak je možné, že jste tak šikovní! Prostě nádhera!!!
kublanka odpověděl(a)
děkujeme, ale tady jsme měli nádhernou inspiraci od Pixaru :)))