Ingredience
400 g bílého fondánu
hnědá gelová potravinářská barva
mochyně peruánská na ozdobu
Piškot
230 g polohrubé mouky
200 g práškového cukru
100 g rozpuštěného másla
8 bílků
10 žloutků
špetka soli
Krém
500 ml plnotučného mléka
150 g cukru krupice
6 žloutků
50 g hladké mouky
300 g kvalitní hořké čokolády
Ganache
200 ml smetany ka šlehání
400 g kvalitní hořké čokolády
Postup
Den předem si připravíme ganache. Hořkou čokoládu si do větší misky nalámeme na menší kousky. V hrnci přivedeme k varu smetanu ke šlehání a nalijeme ji na nalámanou čokoládu. Necháme chvilku stát a potom vařečkou mícháme tak dlouho až nebudeme mít ve směsi nerozpuštěné kousky čokolády. Povrch ganache zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout při pokojové teplotě do druhého dne. Ganache nám do druhého dne zhoustne a bude se dobře dát roztírat.
Den předem si rovněž můžeme připravit čokoládový krém. Hořkou čokoládu si nalámeme na menší kousky do větší misky. Do jiné větší misky dáme žloutky s polovinou cukru a vyšleháme do běla. Poté přidáme mouku a opatrně jí zašleháme. Druhou polovinu cukru dáme do hrnce, zalijeme mlékem a přivedeme k varu. Horké mléko za stálého šlehání pomalu přiléváme ke žloutkové směsi. Vzniklou směs přelijeme zpátky do hrnce a za stálého míchání vaříme na mírném ohni až do zhoustnutí. Hustou směsí přelijeme nalámanou čokoládu, necháme chvíli stát a poté vařečkou důkladně promícháme. Povrch zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté dáme vychladit do ledničky.
Druhý den si upečeme piškot. Troubu předehřejeme na 180 °C. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do běla. V dokonale odmaštěné nerezové míse dotuha vyšleháme bílky s druhou polovinou cukru a špetkou soli. Obě hmoty stěrkou opatrně promícháme, přidáme mouku a až teprve na závěr rozpuštěné máslo. Plech o rozměru 42x32 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem a vlijeme do něj piškotové těsto. Stěrkou rozetřeme na tloušťku cca 1 cm. Plech dáme péct do předehřáté trouby na zhruba 15 minut. Dáváme pozor, abychom těsto nepřepekli. Když na střed lehce přitlačíme, měl by se u správně upečeného piškotu povrch ihned vyrovnat. Čistou utěrku poprášíme moučkovým cukrem a upečený piškot na ní vyklopíme papírem vzhůru. Papír opatrně sloupneme, piškot potřeme čokoládovým krémem a stočíme. Vzniklou roládu zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Část krému si ponecháme na zdobení.
Potom roládu rozřízneme na dvě poloviny a každou polovinu důkladně potřeme ze všech stran připravenou ganache.
Pro usnadnění práce si můžeme vystřihnout kartonovou podložku, na kterou roládu přichytíme trochu ganache. Povrch ganache se snažíme co nejvíce uhladit. Rolády dáme na chvíli zatuhnout do lednice. Suchým nahřátým nožem zarovnáme poslední nerovnosti (nůž ohříváme v horké vodě a otíráme ho papírovou utěrkou). Snažíme se vytvořit pravidelný tvar. Necháme opět chvíli zatuhnout v lednici.
Fondán si obarvíme potravinářskou barvou do požadovaného odstínu. Fondán rozválíme na placku o tloušťce maximálně 3 mm. Pracovní plochu si můžeme jemně posypat moučkovým cukrem nebo kukuřičným škrobem. Podle rozměrů našich rolád si vyřízneme dva stejné obdélníky na čela rolády a dva stejné na boky. Nejdříve potáhneme roládu z boku. Na vrcholu rolády fondán neuhlazujeme, ale necháme tam prostor pro nastříkání krému. Poté potáhneme čela rolády. Pokud se nám obdélníky ohýbají, necháme je chvilku vyschnout ve vodorovné poloze na pracovní lince.
Zbylý krém si dáme do cukrářského sáčku a do vzniklé mezery nastříkáme jednotlivé pusinky (co pusinka to jedna mochyně).
Do každé pusinky vmáčkneme mochyni.
Dezert dáme vychladit do lednice.
Buche de Noel
Ač vaříme rádi a často, dokonce tak často, že můj lékař mi pravidelně nutí různé diety, tak vánoční cukroví nepečeme. Nikdo to u nás nejí a u příbuzných se toho doslova válí tolik, že nám těch pár kusů během návštěvy nabídnou a tradici je učiněno za dost. Ale naprostí ignoranti nejsme. Pravidelně pečeme Bûche de Noël - Vánoční tradiční dezert z Francie. Vánoce jsou sice za námi, ale koho to zajímá, když jde o sladké pečení.
Uvařili jsme 31.12.2014
Komentáře
A bravo za blog, moc povedený!
PS: Kdy se přidáte na Bloglovin' ? ;-)
Bloglovin upřímně nevím co je, ale jdu googlit :)
díky ještě jednou