Ingredience (4 porce)
2 kusy brokolice
50 ml panenského olivového oleje
1 citron, najemno nastrouhaná kůra (pouze žlutá část)
1 lžička medu
hrst mandlí vcelku
menší svazek máty
menší hrst řebříčku
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Postup
Růžičky brokolice odřežeme od košťálu, který si ponecháme na pozdější použití. Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Jakmile začne vřít, vhodíme růžičky brokolice a necháme je cca 3 minuty povařit (brokolice musí zůstat krásně zelená). Oblanšírovanou brokolici slijeme, ihned ji propláchneme ledovou vodou (několik růžiček odložíme stranou) a spolu s olivovým olejem, najemno nastrouhanou citronovou kůrou a medem ji rozmixujeme dohladka. Brokolicové pyré dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Pyré zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme ho do chladničky.
Zbylé košťály zbavíme slupky a pomocí mandolíny je podélně nakrájíme na tenké plátky, které namočíme na několik minut do studené vody (budou křupavé). Proužky brokolice slijeme, necháme je okapat, zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
Mandle opražíme na suché pánvi a poté je nasekáme nahrubo. Odložené kousky brokolice nakrájíme na tenké plátky.
Brokolicové pyré rozdělíme na servírovací talíře, poklademe marinovanými proužky košťálu, plátky brokolice, několika lístky máty, řebříčku a na závěr posypeme opraženými mandlemi. Můžeme zakápnout olivovým olejem a opepřit hrubě mletým černým pepřem. Skvěle chutná s chlebem nebo jako lehká příloha.
Brokolice od A do Z
Tento recept by se dal zařadit do série, co se do kuchařky nevešlo. Sama kuchařka měla své limity v počtu stran a díky tomu spousta nápadů zůstala pouze u Blanky v hlavě. Přesně jako tento recept, který ale musel ven za každou cenu. Blance je velmi blízký tím, jak zpracovává celou brokolici vyloženě od A do Z. Pokud u masa používáme název od čumáčku po ocas, tak tady musíme použít od košťálu po růžičku, ale v biologickém názvosloví jsme natolik slabí, že raději zůstáváme u od A do Z.
Uvařili jsme 8.5.2017
Komentáře
Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.