Pizza di patate


Víte, co vznikne z neapolské pizzy, když chcete ohromit francouzské aristokraty? Nevíte, co? Vznikne bramborová pizza, kterou na začátku 19. století vymysleli v Neapoli ve snaze dodat typicky italské pizze více francouzského šarmu a ohromit tak vzácnou návštěvu z francouzského královského dvora. Od té doby je pizza di patate jednou z nejtradičnějších italských pizz.

Ingredience
Těsto
375 g hladké mouky „00“
7 g čerstvého droždí
240 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
7 g soli
polohrubá mouka na podsypání
Náplň
4-5 středně velkých brambor typu A
extra olivový panenský olej
mořská sůl
svazek čerstvého rozmarýnu

Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme je na plátky o tloušťce zhruba 1-2 mm. Nakrájené plátky brambor dáme do mísy, zalijeme je studenou vodou a takto je necháme namočené 12-24 hodin.
Droždí rozdrobíme do malé misky a zalijeme ho vlažnou vodou. Mícháme až do úplného rozpuštění. Ve velké míse smícháme prosátou mouku se solí. V mouce si uděláme důlek, do kterého vlijeme drožďovou směs, přidáme 1 lžíci olivového oleje a vypracujeme vláčné těsto. Těsto vytvarujeme do koule a umístíme ho do olejem vymazané mísy, kterou zakryjeme potravinářskou fólií a umístíme ji na 12-24 hodin do chladničky.
Následující den vyndáme těsto zhruba 1 hodinu před pečením.
Těsto jemně vyklopíme na hojně pomoučený vál, vytvarujeme ho do koule, pomoučíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme ho dokynout a prohřát na pokojovou teplotu. Mezitím troubu předehřejeme na 250 °C. Pečicí plech o rozměru cca 30x40 cm dobře vymažeme olivovým olejem. Dokynuté těsto na pomoučeném vále nejprve prsty velmi opatrně zploštíme po obvodu a teprve pak ho jemně zploštíme uprostřed. Takto pokračujeme až do okamžiku, kdy těsto dosáhne velikosti našeho plechu. Nejdůležitější je, abychom s těstem pracovali velmi jemně (musí v něm zůstat co nejvíce vzduchových bublin) a dostatečně těsto podsypávali moukou (nesmí se přilepit na vál). V žádném případě nesmíme použít na těsto váleček. Jakmile je těsto roztažené na rozměr našeho plechu, opatrně ho přeneseme na vymazaný plech a posypeme ho najemno nasekaným rozmarýnem.



Plátky brambor scedíme a dobře je osušíme. Brambory rovnoměrně rozložíme na těsto. Osolíme a důkladně zakapeme olivovým olejem.



Pečeme v předehřáté troubě dozlatova a dokřupava, asi 30 minut. Upečenou pizzu posypeme lístky čerstvého rozmarýnu a nakrájíme na čtverce.



Vytisknout

Uvařili jsme 26.2.2022


Komentáře

Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.