Ingredience
Donuty
180 ml vlažného plnotučného mléka
7 g instantního droždí
330 g hladké mouky
40 g krupicového cukru
4 g soli
30 g změklého másla
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce + 1 žloutek, lehce rozšlehaný
Náplň
250 ml plnotučného mléka
1/2 vanilkového lusku
3 žloutky
60 g krupicového cukru
40 g hladké mouky
100 ml 40% šlehačky
Čokoládová poleva
50 g čokolády, jemně nasekané
60 ml plnotučného mléka
55 g másla
Velká špetka soli
220 g moučkového cukru
Postup
V malé misce smícháme sušené droždí s vlažným mlékem a necháme 5-10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím si ve velké míse smícháme prosátou mouku s cukrem a solí. Poté k mouce přidáme změklé máslo a prsty ho zapracujeme do mouky.
Jakmile se nám na hladině drožďové směsi začnou tvořit bublinky, přidáme ke směsi vejce se žloutkem a vanilkový extrakt a dobře prošleháme. Za postupného přilévání směsi k mouce vypracujeme hladké a vláčné těsto, které na závěr důkladně prohněteme na lehce pomoučeném válu. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme malé množství mouky a znovu důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, vrátíme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (60-90 minut).
Mezitím si připravíme náplň. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože z něj vyškrábneme semínka, která dáme spolu i s luskem do hrnce s plnotučným mlékem. Na mírném ohni přivedeme za občasného míchání k varu. Ve větší misce mezitím prošleháme cukr se žloutky a prosátou hladkou moukou. Jakmile mléko začne vřít, přelijeme ho za stálého šlehání ke žloutkové směsi. Směs poté přelijeme zpět do hrnce a za stálého míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Krém nakonec přecedíme přes nerezový cedník do misky a zakryjeme ho potravinářskou fólií, kterou přitlačíme přímo na jeho povrch. Krém necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho uložíme do chladničky na minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.
Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozválíme ho na placku o tloušťce 2 cm a kulatým vykrajovátkem o průměru cca 6 cm z něj vykrájíme kolečka. Kolečka pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, který ještě lehce pomoučíme moukou. Vše zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti (30-60 minut).
V hluboké nejlépe kvalitní silnostěnné pánvi si rozehřejeme minimálně 3 cm vysokou vrstvu oleje na 175 °C (ideální je použít v průběhu celého smažení teploměr) a postupně v něm osmažíme vykynuté donuty z obou stran dozlatova.
Přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce. Donuty necháme vychladnout na mřížce.
Na náplň vyšleháme smetanu dotuha a s pomocí metličky ji promícháme s vychlazeným krémem. Krémem naplníme cukrářský sáček, špejlí uděláme v každém donutu otvor a naplníme ji připraveným krémem.
Donuty uložíme do chladničky.
Na polevu vložíme máslo, nalámanou čokoládu, sůl a mléko do tepelně odolné misky (nebo do speciálního hrnce na rozpouštění čokolády). Misku umístíme na vodní lázeň a za stálého míchání necháme vše rozpustit. Jakmile je čokoládová poleva dokonale hladká, přidáme prosátý moučkový cukr a vymícháme dohladka.
Do připravené polevy namáčíme naplněné donuty a pokládáme je na mřížku a necháme je zatuhnout. Donuty také můžeme posypat nasekanými oříšky.
A teď už jenom donuty naservírujete na vaše oblíbené kuchyňské nádobí a máte hotovo.
Bostonské donuty
Když se řekne Boston, tak si historici vybaví Bostonské pití čaje, hokejisti zase Boston Bruins a fanoušci punkové muziky Dropkicks Murphys. No a já si vybavím koblihy. Asi možná proto už tolik neholduji literatuře faktu, místo punku poslouchám spíš osmdesátkový pop a postavu hokejisty jsem měl naposled před druhým dítětem. Ale chuť na dobré koblihy stále trvá. A na ty bostonské o to víc, však posuďte sami.
Uvařili jsme 12.11.2023
Komentáře
Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.