Ingredience
asi 1 kg zralých černých bezinek
asi 1 kg cukr krupice
Postup
Bobule bezinky pomocí vidličky „očešeme“ ze stonků, dáme je do větší mísy a zalijeme studenou vodou tak, aby byly zcela potopené a nezralé plody a nečistoty tak mohly vyplavat na hladinu. Plovoucí bobule odstraníme, zbylé zralé bobule scedíme a dáme je do velkého hrnce.
Bobule v hrnci zalijeme vodou tak, aby její hladina sahala těsně nad úroveň bezinek a přivedeme k varu. Podle chuti můžeme přidat celou skořici, badyán nebo vanilkový lusk. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Šťávu přecedíme přes jemné plátýnko a bobule ještě v plátýnku důkladně vymačkáme.
Šťávu dáme do hrnce a přidáme stejné množství cukru (tzn. na každých 100 g šťávy přidáme 100 g cukru) a za stálého míchání necháme vařit do konzistence sirupu (asi 10 minut). Případnou vzniklou pěnu odstraníme.
Šťávou plníme čisté sklenice a skladujeme v chladničce. Nejlépe chutná s ledem a vychlazenou minerální vodou.
Bezinkový sirup
Naše děti mají v pokojíčku nepořádek. Slova Blanky jsou „bordel jako dobytek“. A dříve hospodáři vysazovali právě v blízkosti chlévů černý bez, aby zahnali dobytčí nemoci. Přesto, že Blanka tuto souvislost dodnes neznala, zkusil jsem experiment. Postavil jsem bezovou šťávu uprostřed chléva, rozumějte dětského pokojíčku a čekal jsem, zda-li se nějak očistí od nemoci „neuklízení“.
Výsledek je rozporuplný, nepořádek se neuklidil, ale šťáva zmizela téměř z poloviny a to do pár minut. Tak nevím, nejspíš je to babská pověra, ale šťáva nám chutná všem.
Uvařili jsme 7.9.2017
Komentáře
Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.