Bezinková bábovka


Blanka má občas migrény, průměrné šest večerů v týdnu. Zabírají jí na to většinou tři věci. První věc je klid, což znamená, že všichni členové domácnosti mužského pohlaví se vzdálí alespoň za první dveře bytu. Druhou věcí je nakupování přes internet. Zde přímo nevidím léčebný efekt, ale jak pozoruji, tak nadšení a zaujetí přehluší i nejkrutější bolest hlavy. A třetí krok, který ji zaručeně pomůže, je bez černý v jakékoliv podobě. Tudíž dnes jí nemůže pronásledovat migréna, jelikož si udělala radost novým porcelánem od Terezy z blogu Výpečky, na kterém podávala bezinkovou bábovku a já se pomalu vytrácím za kluky do dětského pokojíku sledovat včerejší epizodu Hry o trůny. Pokud máte jen trochu náznak oprávněné migrény, tak zkuste k bezinkové šťávě i bezinkovou bábovku.

Ingredience
Těsto
225 g hladké mouky
100 g cukru krupice
200 g změklého másla + na vymazání
2 lžičky kypřícího prášku
3 vejce
45 ml bezinkového sirupu
½ citrónu – najemno nastrouhaná kůra (pouze žlutá část)
špetka soli
polohrubá mouka na vysypání formy
zakysaná smetana na podávání
jahody na podávání
Citrónovo-bezinková poleva
100 g cukru moučka + na dohuštění
1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
1 lžíce bezinkového sirupu


Postup
Troubu si předehřejeme na 175 °C. Bábovkovou formu o průměru cca 20 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. V míse vyšleháme máslo spolu s cukrem krupicí. Jakmile je máslo krásně krémové (4-5 minut), zašleháme postupně vejce. Další vejce přidáme až v okamžiku, kdy je předchozí dokonale zapracované. Poté za stálého šlehání přilijeme bezinkovou šťávu a šleháme dohladka.
Do jiné mísy si prosejeme hladkou mouku spolu s kypřícím práškem a solí. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a dobře promícháme. Prosáté suroviny po částech zapracujeme s pomocí špachtle k vyšlehané máslové směsi. Těsto bude hustější než klasické bábovkové.
Těsto přendáme s pomocí lžíce do vymazané a vysypané bábovkové formy a povrch uhladíme lžící. Abychom dosáhli rovného povrchu, můžeme s formou jemně klepnout o pracovní plochu.



Pečeme v předehřáté troubě dozlatova 30-40 minut. Zda je bábovka upečená, ověříme s pomocí dřevěné špejle, kterou zapíchneme do nejvyšší části bábovky. Pokud je bábovka správně upečená, musí zůstat špejle po vytažení čistá. Upečenou bábovku necháme 1-2 minuty vychladnout ve formě, poté ji vyklopíme a necháme zcela vychladnout na mřížce.
Mezitím si připravíme polevu utřením moučkového cukru s citrónovou a bezinkovou šťávou. Pokud je poleva příliš tekutá, zahustíme ji cukrem moučka, pokud naopak příliš hustá, naředíme ji bezinkovou šťávou. Polevou polijeme vychladlou bábovku a ozdobíme květy bezinky. Podáváme s kopečkem zakysané smetany a nakrájenými jahodami.





Vytisknout

Uvařili jsme 31.5.2016


Komentáře

   odpovědět
Právě jsem dopekla a je vynikající, všem moc chutná 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc, to máme radost
   odpovědět
... tak jsem dnes ještě k chlebu s pestem upekla i tuto vynikající bábovku. Obojí ochutnáno. Obojí přímo exkluzivní.

Nedařilo se mi utvořit pěkné těsto, ale výsledek suprový. Bohužel nemám tak krásnou formičku a v té normální bábovkové se těsto tak trochu ztrácelo, ale na chuti neubralo. 10

Jedna plus, plus, plus
kublanka odpověděl(a)
Mariko, vy jste neuvěřitelná! Pokud byste náhodou přišla na naší autogramidádu 12.5. tak se nám musíte připomenout, protože vás musíme poznat! Děkujeme moc Blanka a Kuba
odpověděl(a)
Tak to moc ráda dorazím, taky by mě potěšilo vás osobně poznat. Termín rezervován a těším se.

Nevím kam a kdy ? Ale sleduji vás a snad mi nic neunikne. Kuchařky chci určitě 2. Dceři jí dám po narozeninách, už jsem jí stihla vybrebentit a zdálo se, že by jí potěšila. O víkendu totiž listovala na vašich stránkách a jelikož jí vše, co jsem podle vás pekla a vařila, chutnalo, tak mám vyhráno a dárek bude super. Je na stravu náročná, jako její tatínek :-).

Už jsme si vytipovali pár dalších receptů (asi 70, pak jsem přestala počítat) a těšíme se na ně.

Moc vám fandím a klidně můžete přihodit nějaký velikonoční recept n příště. Mám jeden suprový mazanec z fary a je úžasný. Akorát ta moje trouba.

:-))
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tak to se budeme těšit. Autogramiáda bude na veletrhu Svět knihy, 12.5. v pátek, zhruba v 17:00. Včas dáme vědět na FB. Tak se určitě přihlašte ať vás poznáme. Děkujeme a krásný den přejeme
   odpovědět
Vypadá to exclusivně! Receptů s bezinkami není nikdy dost! Vylovím zásobu šťávy a ráda vyzkouším!

Můžu se zeptat, kde jste pořídíli formu na bábovku?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, určitě zkuste. Forma je snad z Alberta, nebo z nějakého podobného řetězce :)
  Ach Bože... odpovědět
... vy jste mě přivedli do nebe. Na chvilku jsem přestala z bezu dělat želé a med, a bylo to prostě dokonalé. Snězena ještě v den upečení mým mužem, který sladké nejí. Tak děkuju pěkně.
kublanka odpověděl(a)
to jsme moc rádi! děkujeme :-)) (a bezinkové želé? to zní zajímavě!)
   odpovědět
Vyzkoušela jsem o víkendu z čerstvě uvařeného bezového sirupu a ještě ten bylo po bábovce. Chuť bezu se, řekla bych, projevila až po úplném vychladnutí (obvykle nečekáme s ochutnáváním ani do té doby 2 ) a poleva ji jen zvýraznila. Každopádně nechápu, proč mě nenapadlo udělat nic sladkého z bezu dříve, protože ta vůně když projdete kolem rozkvetlého keře je prostě neodolatelná 9 . Takže děkuji za postrčení!
kublanka odpověděl(a)
1 tak to jsme moc rádi, že jsme vás takhle "postrčili" :)
   odpovědět
Tenhle recept krasne voni uz z fotek, tak jsem se do nej pustila hned dnes. Dekuju za upozorneni na hustsi testo. Kdyby o tom nebyla zminka, asi by me ta konzistence trochu znepokojila. Ja jsem nedelala jako babovku, ale jako muffinky a vypadaji krasne. Ochutnat muzu az rano, mam prisneho trenera. :-)
kublanka odpověděl(a)
1 to je super, že jste se do toho pustila, horší je, že si to necháváte na zítra, nejlepší je čerstvá 1