Bezinková bábovka
Blanka má občas migrény, průměrné šest večerů v týdnu. Zabírají jí na to většinou tři věci. První věc je klid, což znamená, že všichni členové domácnosti mužského pohlaví se vzdálí alespoň za první dveře bytu. Druhou věcí je nakupování přes internet. Zde přímo nevidím léčebný efekt, ale jak pozoruji, tak nadšení a zaujetí přehluší i nejkrutější bolest hlavy. A třetí krok, který ji zaručeně pomůže, je bez černý v jakékoliv podobě. Tudíž dnes jí nemůže pronásledovat migréna, jelikož si udělala radost novým porcelánem od Terezy z blogu Výpečky, na kterém podávala bezinkovou bábovku a já se pomalu vytrácím za kluky do dětského pokojíku sledovat včerejší epizodu Hry o trůny. Pokud máte jen trochu náznak oprávněné migrény, tak zkuste k bezinkové šťávě i bezinkovou bábovku.
Těsto
225 g hladké mouky
100 g cukru krupice
200 g změklého másla + na vymazání
2 lžičky kypřícího prášku
3 vejce
45 ml bezinkového sirupu
½ citrónu – najemno nastrouhaná kůra (pouze žlutá část)
špetka soli
polohrubá mouka na vysypání formy
zakysaná smetana na podávání
jahody na podávání
Citrónovo-bezinková poleva
100 g cukru moučka + na dohuštění
1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
1 lžíce bezinkového sirupu
Postup
Troubu si předehřejeme na 175 °C. Bábovkovou formu o průměru cca 20 cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. V míse vyšleháme máslo spolu s cukrem krupicí. Jakmile je máslo krásně krémové (4-5 minut), zašleháme postupně vejce. Další vejce přidáme až v okamžiku, kdy je předchozí dokonale zapracované. Poté za stálého šlehání přilijeme bezinkovou šťávu a šleháme dohladka.
Do jiné mísy si prosejeme hladkou mouku spolu s kypřícím práškem a solí. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a dobře promícháme. Prosáté suroviny po částech zapracujeme s pomocí špachtle k vyšlehané máslové směsi. Těsto bude hustější než klasické bábovkové.
Těsto přendáme s pomocí lžíce do vymazané a vysypané bábovkové formy a povrch uhladíme lžící. Abychom dosáhli rovného povrchu, můžeme s formou jemně klepnout o pracovní plochu.
Pečeme v předehřáté troubě dozlatova 30-40 minut. Zda je bábovka upečená, ověříme s pomocí dřevěné špejle, kterou zapíchneme do nejvyšší části bábovky. Pokud je bábovka správně upečená, musí zůstat špejle po vytažení čistá. Upečenou bábovku necháme 1-2 minuty vychladnout ve formě, poté ji vyklopíme a necháme zcela vychladnout na mřížce.
Mezitím si připravíme polevu utřením moučkového cukru s citrónovou a bezinkovou šťávou. Pokud je poleva příliš tekutá, zahustíme ji cukrem moučka, pokud naopak příliš hustá, naředíme ji bezinkovou šťávou. Polevou polijeme vychladlou bábovku a ozdobíme květy bezinky. Podáváme s kopečkem zakysané smetany a nakrájenými jahodami.
Komentáře
Nedařilo se mi utvořit pěkné těsto, ale výsledek suprový. Bohužel nemám tak krásnou formičku a v té normální bábovkové se těsto tak trochu ztrácelo, ale na chuti neubralo.
Jedna plus, plus, plus
Nevím kam a kdy ? Ale sleduji vás a snad mi nic neunikne. Kuchařky chci určitě 2. Dceři jí dám po narozeninách, už jsem jí stihla vybrebentit a zdálo se, že by jí potěšila. O víkendu totiž listovala na vašich stránkách a jelikož jí vše, co jsem podle vás pekla a vařila, chutnalo, tak mám vyhráno a dárek bude super. Je na stravu náročná, jako její tatínek :-).
Už jsme si vytipovali pár dalších receptů (asi 70, pak jsem přestala počítat) a těšíme se na ně.
Moc vám fandím a klidně můžete přihodit nějaký velikonoční recept n příště. Mám jeden suprový mazanec z fary a je úžasný. Akorát ta moje trouba.
:-))
Můžu se zeptat, kde jste pořídíli formu na bábovku?