Včelí bodnutí


Bienenstich nebo Bee Sting cake, klasický německý dort, který musíte zkusit. Ke svému názvu „včelí bodnutí“ či „včelí žihadlo“ přišel vcelku snadno. Cukráře, který tento dort vynalezl, světe div se, píchla při jeho pečení včela. Název sice originální není, ale vývoj tohoto dortu je podepřen bolestí a sebeobětováním. A stálo to za to.

Ingredience
Vanilkový krém
6 žloutků
110 g cukru krupice
40 g hladké mouky
1 vanilkový lusk
500 ml plnotučného mléka
100 g změklého másla
Těsto
125 ml vlažného plnotučného mléka
55 g krupicového cukru
5 g sušeného droždí
300 g hladké mouky
50 g změklého másla + na vymazání formy
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce + 2 žloutky
Mandlová krusta
70 g másla
55 g krupicového cukru
2 lžíce medu
1 lžíce plnotučného mléka
120 g mandlových plátků

Postup

Vanilkový krém
Žloutky dáme do větší misky, přidáme cukr a promícháme. Přidáme mouku a opět promícháme.
Mléko nalijeme do většího hrnce, vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která i s luskem přidáme k mléku. Za občasného míchání přivedeme směs k varu. Poté směs stáhneme z ohně a necháme ji mírně vychladnout.
Horkým mlékem přelijeme za stálého míchání žloutkovou směs a směs přelijeme přes cedník zpět do hrnce. Za stálého míchání přivedeme k varu. Krém nám musí zhoustnout, poté ho stáhneme z ohně a necháme zcela vychladnout. Povrch ještě teplého krému přikryjeme potravinářskou fólií (přitlačíme ji přímo na povrch), aby se nám neudělal škraloup.
Po zchladnutí krému do něj zašleháme změklé máslo. Krém zakryjeme potravinářskou fólií a dáme vychladit do chladničky.

Korpus
V misce smícháme vlažné mléko s cukrem a droždím a necháme zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Do středně velké mísy prosejeme hladkou mouku a přidáme změklé máslo, které s moukou promneme.
Jakmile se na hladině drožďové směsi vytvoří pěna, přidáme ji spolu se zbytkem ingrediencí k mouce a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Vypracované těsto zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu (60 – 90 minut).
Pečicí troubu předehřejeme na 180 °C. Dno otevírací dortové formy vyložíme pečicím papírem a celou formu vymažeme máslem. Vykynuté těsto vyklopíme na slabě pomoučený vál a důkladně ho prohněteme. Těstem vyložíme dno připravené formy. Formu zakryjeme potravinářskou fólií a těsto necháme asi 30 minut vykynout na teplém místě.



Mezitím si připravíme mandlovou krustu. Máslo, cukr, med a mléko dáme do menšího hrnce a za stálého míchání přivedeme směs k varu. Směs provaříme zhruba 1 minutu (směs nesmí ztmavnout), stáhneme ji z ohně a vmícháme mandlové plátky. Necháme vychladnout.



Po 30 minutách mandlovou směs rozprostřeme na mírně vykynutý korpus, uhladíme ji stěrkou a koláč pečeme v předehřáté troubě dozlatova (asi 30 minut).



Pozn.: Dortovou formu umístěte v troubě na plech vyložený pečicím papírem, protože vám může v průběhu pečení z formy vytékat karamel.

Upečený koláč necháme asi 10 minut zchladnout ve formě a poté ho opatrně přendáme na mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout.
Studený korpus podélně korpus podélně rozřízněme, na spodní polovinu nastříkáme pomocí cukrářského sáčku vychlazený vanilkový krém a koláč přiklopíme druhou polovinou. Podáváme se zbylým krémem.

Vytisknout

Uvařili jsme 10.5.2018


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  cukr odpovědět
Já jsem diabetik a používám cukropur koupit 1 jen v lékárně a můžou ho i děti a těhulky
  Dotaz odpovědět
Krása! !
Muzete mi prosím poradit,jestli by v korpusu mohlo něco nahradit cukr, aby to vše fungovalo?
Mam vaše recepty moc ráda!
Děkuji a moc Vám fandím.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to trochu tápeme. Možná upravit poměr mouky a pak dosladit medem. Nebo agávový sirup, ten sladí víc než cukr. Ale jak píšeme, je potřeba upravit poměr mouky, jelikož tyto náhradní sladidla jsou tekutá, na rozdíl od pevného cukru. Pokud jste diabetik, tak asi budete spíše vědět. Pokud jenom nechcete cukr, tak buď jak píšeme, nebo po každém soustu si dejte kilometr běhu navíc jako trest :)))
  Skvělost odpovědět
Opravdu moooooc dobré!! Zbožňuji vaše recepty, jsou tak příjemně rozmanité, že člověk ochutná od každého něco.. :) Baví mě, jakým stylem jsou psány a hlavně ty úvody ! Taková sladká třešnička k receptu.. Mockrát děkuju, že se sdílíte - jste skvělí!!
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! Jste zlatá! tak snad Vás budeme bavit i nadále :)