Bao burger


Někdo má nejraději řízek s bramborovou kaší. Někdo zase s bramborem a jiný třeba na salátovém lůžku v rádoby dietní podobě. I hranolky, či šťouchané brambory jsou standardem. Já osobně mám nejraději studený řízek s chlebem a okurkou. Dokonce si schovávám často řízky od oběda, abych si je mohl dát ke svačině právě v téhle podobě.
Ale po dnešku je všechno jinak. Do kuchyně nám zavítala hipsterská berlínská vlna a já už nechci jiný řízek než v téhle podobě. A teď napíšu něco, co zní jako klišé, ale je to nejvěrnější popis této dnešní dobroty: “Exploze chutí”.

Ingredience
4 stehenní kuřecí řízky – přepůlené
1 vejce + 2 lžíce plnotučného mléka
panko strouhanka
hladká mouka
1 velká červená cibule – nakrájená na silnější kolečka
1 středně zralé mango – oloupané, zbavené pecky a nakrájené na plátky
koriandr
sriracha
hoisin omáčka
slunečnicový olej na smažení
Nakládaná zelenina
2 mrkve
½ ředkve daikon
5 lžic jablečného nebo bílého vinného octa
5 lžic cukru krupice
½ lžičky soli
Bao bulky (6-8 kusů)
500 g hladké mouky
10 g sušeného droždí
1 ½ lžíce cukru krupice
½ lžičky soli
50 ml plnotučného mléka + 200 ml vlažné vody
1 lžíce slunečnicového oleje + na vymazání
1 lžíce rýžového octa
1 lžička kypřícího prášku


Postup
Nakládaná zelenina
Mrkev spolu s daikonem oloupeme a nakrájíme je na nudličky o velikosti zápalky. Nakrájenou zeleninu dáme do mísy a přidáme 5 lžic cukru krupice, 5 lžic octa a ½ lžičky soli. Dobře promícháme a necháme 15-20 minut vypotit. Poté scedíme, vyždímáme rukama a uložíme až do podávání v lednici.

Bao bulky
Ve velké míse smícháme prosátou hladkou mouku s cukrem krupicí, sušeným droždím a solí. Poté do mísy přidáme plnotučné mléko s vlažnou vodou, slunečnicovým olejem a rýžovým octem. Vypracujeme hladké a vláčné těsto. Pouze pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství vody. Je důležité těsto důkladně prohníst na velmi slabě pomoučněném válu (10-15 minut). Vypracované těsto vrátíme do mísy vymazané slunečnicovým olejem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, prsty ho zploštíme a s pomocí sítka ho pocukrujeme kypřícím práškem. Těsto znovu důkladně prohněteme (cca 5 minut) a rozdělíme ho na 6-8 kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Kuličky pokládáme na kousky pečícího papíru a necháme je 2-3 minuty odpočinout.
Spolu s pečícím papírem je dáme do pařáku a necháme je 20 minut vařit v páře.



Je dobré neodklápět pokličku pařáku ihned po jejich uvaření, protože by nám mohly bulky v důsledku velkého rozdílu teplot splasknout.

Burger
Jakmile dáme bulky vařit do pařáku, prošleháme si v misce vejce s plnotučným mlékem a do dalších dvou misek si dáme hladkou mouku a panko strouhanku. Připravené kuřecí řízky nejdříve obalíme v mouce, poté v prošlehaném vejci a na závěr v panko strouhance (klasický trojobal).
Obalené kuřecí řízky smažíme ve vysoké vrstvě slunečnicového oleje dozlatova. Přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce.
Uvařené bao bulky opatrně přepůlíme ostrým nožem. Spodní polovinu potřeme hoisin omáčkou, na ní dáme usmažený řízek, nakládanou zeleninu, plátek cibule, mango, koriandr, pokapeme srirachou a přiklopíme horní polovinou bulky. Ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 5.3.2016


Komentáře

   odpovědět
Pohyblivé fotky s postupem jsou fakt super 9 9 !!
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme :))