Nejlepší banánový chlebíček


Celosvětově nejhledanější recept na chléb na internetu není ani toastový, ani klasický kváskový, ale je to právě banánový. Jeho vznik se váže až k 30. letům minulého století, kdy se potkaly dva z krize vzniklé fakty. První byl, že lidé se snažili veškeré jídlo užít ještě dávno po datu spotřeby, jako právě zralé (či spíše zkažené) banány. Ten druhý fakt, že vznikly různé chemické a průmyslové náhražky, jako třeba právě prášek do pečení. Kombinace obojího snadno nahrála vzniku tolik populárního banánového chlebíčku.
Samozřejmě, jako každé jídlo, i chlebíček měl svůj evoluční vývoj, ale ten bychom teď přeskočili rovnou na jeho současný vrchol evoluční pyramidy. Tím je právě tento chléb podle receptu nejslavnějšího amerického cukráře – Dominiqua Ansela. Kdo ho nezná, tak řekneme jedno jediné slovo – cronut.
A kdo vymyslel cronut, musí nabídnout ten nejlepší banánový chlebíček, takže vzhůru do pečení.

Ingredience
250 g hladké mouky
¾ lžičky jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku
200 g cukru krupice
¾ lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička soli
3 vejce
4 zralé banány
200 g másla, rozpuštěného, pokojové teploty
máslo na vymazání formy

Postup
Formu na biskupský chlebíček o rozměru cca 25x12x10 cm vyložíme pečicím papírem a vymažeme máslem. Pečicí troubu předehřejeme na 175 °C.
Do mísy prosejeme mouku, sodu a kypřící prášek. Přidáme cukr, mletý muškátový oříšek, sůl a dobře promícháme.
V jiné misce rozmačkáme vidličkou banány dohladka, přidáme vejce a dobře promícháme. Směs banánů a vajec poté přidáme k sypkým ingrediencím a dobře promícháme. Na závěr zapracujeme rozpuštěné máslo. Mícháme až do okamžiku, kdy se máslo již neodděluje a těsto je krásně hladké.
Těsto vlijeme do připravené formy na biskupský chlebíček a pečeme v předehřáté troubě zhruba 70 minut. Zda je chlebíček upečený, vyzkoušíme špejlí. Jestliže zapíchneme špejli do středu chlebíčku, musí zůstat po vytažení čistá.



Upečený chlebíček vyndáme z formy a necháme ho vychladnout na mřížce.



Vytisknout

Uvařili jsme 28.11.2018


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
   odpovědět
V nedelu som upiekla, vyborny, vyladeny recept... stary, podla ktorého som piekla doteraz zahadzujem do kosa :-)
kublanka odpověděl(a)
jé, to se hezky čte, děkujeme moc! :)
   odpovědět
Vypadá fantasticky, určitě vyzkouším:-) Jsem ráda, že jste se po delší odmlce zase ozvali, miluji Vaše recepty
kublanka odpověděl(a)
super, děkujeme moc :)