Nejlepší banánový chlebíček


Celosvětově nejhledanější recept na chléb na internetu není ani toastový, ani klasický kváskový, ale je to právě banánový. Jeho vznik se váže až k 30. letům minulého století, kdy se potkaly dva z krize vzniklé fakty. První byl, že lidé se snažili veškeré jídlo užít ještě dávno po datu spotřeby, jako právě zralé (či spíše zkažené) banány. Ten druhý fakt, že vznikly různé chemické a průmyslové náhražky, jako třeba právě prášek do pečení. Kombinace obojího snadno nahrála vzniku tolik populárního banánového chlebíčku.
Samozřejmě, jako každé jídlo, i chlebíček měl svůj evoluční vývoj, ale ten bychom teď přeskočili rovnou na jeho současný vrchol evoluční pyramidy. Tím je právě tento chléb podle receptu nejslavnějšího amerického cukráře – Dominiqua Ansela. Kdo ho nezná, tak řekneme jedno jediné slovo – cronut.
A kdo vymyslel cronut, musí nabídnout ten nejlepší banánový chlebíček, takže vzhůru do pečení.

Ingredience
250 g hladké mouky
¾ lžičky jedlé sody
1 lžička kypřícího prášku
200 g cukru krupice
¾ lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička soli
3 vejce
4 zralé banány
200 g másla, rozpuštěného, pokojové teploty
máslo na vymazání formy

Postup
Formu na biskupský chlebíček o rozměru cca 25x12x10 cm vyložíme pečicím papírem a vymažeme máslem. Pečicí troubu předehřejeme na 175 °C.
Do mísy prosejeme mouku, sodu a kypřící prášek. Přidáme cukr, mletý muškátový oříšek, sůl a dobře promícháme.
V jiné misce rozmačkáme vidličkou banány dohladka, přidáme vejce a dobře promícháme. Směs banánů a vajec poté přidáme k sypkým ingrediencím a dobře promícháme. Na závěr zapracujeme rozpuštěné máslo. Mícháme až do okamžiku, kdy se máslo již neodděluje a těsto je krásně hladké.
Těsto vlijeme do připravené formy na biskupský chlebíček a pečeme v předehřáté troubě zhruba 70 minut. Zda je chlebíček upečený, vyzkoušíme špejlí. Jestliže zapíchneme špejli do středu chlebíčku, musí zůstat po vytažení čistá.



Upečený chlebíček vyndáme z formy a necháme ho vychladnout na mřížce.



Vytisknout

Uvařili jsme 28.11.2018


Komentáře

  Chválím :) odpovědět
Moc děkuji za skvělý recept! 1 1 1
Měla jsem doma jen dva už hódně zralé banány a třtinového cukru jsem dala 130 gr, takže chlebíček je méně sladký, ale moc moc dobrý a příště ho udělám stejně. 9
kublanka odpověděl(a)
skvělé!! děkujeme
  Různá konzistence odpovědět
Měla jsem kupu banánů a fakt perfektní dezert byl z toho. Ale dne jsem udělala znovu a je to teď konzistencí velmi, velmi mokré, taková gumová buchta. Nevíte, čím to může být?
Že by byly banány už moc přezrálé (tedy tekutější)? Vše sem jinak měla stejně...
kublanka odpověděl(a)
tak zcela upřímně netušíme, ale určitě to nebude banány... možná to mohlo být nedopečené
  Mňam odpovědět
Prvně v životě upečený, dala jsem na komentáře přede mnou a musím říct, že jsem nelitovala. První kousek jsem ochutnala, když se z něj ještě kořilo a měla jsem co dělat, abych ho doručila druhý den na místo určení. Naprosto skvělý, určitě budu péct častěji.
kublanka odpověděl(a)
skvělé, jsme moc rádi, že takhle chutná
  Nejlepší chlebíček odpovědět
Dobrý den, chlebicek je skvely, akorat jsem dala polovinu cukru a klidne ho mohlo byt jeste mene, obecne moc nesladim a tim, ze banány jsou samy o sobě dost sladke, tak za mě takto super.
kublanka odpověděl(a)
super, tak to jsme rádi, že jste si našla správný poměr tak, aby vám chutnal co nejvíce, děkujeme
  Příjemné překvapení! odpovědět
Tenhle recept mě smířil s existencí dezertu banánový chlebíček. Všechny, co jsem kdy měla, totiž chutnaly jako drclá buchta. Tenhle je dobrej dokonce i s použitím alsanu bio (kvůli intolerancí mléčné bílkoviny). Díky za objev tohoto pokladu a čestné výjimky mezi banánovými chlebíčky 2
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, jsme rádi, že jsem stejné pocity před pečením neměli sami :)))
  Obrovská pochvala odpovědět
Téda, to je něco. Máme vždycky období,kdy se banány sní hned a nebo období,kdy je nikdo nejí.A já si pořád lámala hlavu, co s nima ???? vynikající recept, lahodná chuť, jako dieta to není, ale ta chuť.... mňam, děkuji
kublanka odpověděl(a)
skvělé,děkujeme moc! 1
  banana bread odpovědět
Peču už poněkolikáté ze špaldové mouky a je fakt hrozně dobrý!
kublanka odpověděl(a)
skvělé, děkujeme
   odpovědět
Naprosto genialni recept. Jeste mi chlebicek stydne na mrizce, ale uz jsem to nevydrzela a ochutnala jsem. Lepsi banana bread jsem nejedla!! Moc dekuji za Vase stranky!! ????
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc!!! :)
   odpovědět
Musím říct, že to byl zatím nejlepší recept na banánový chlebíček, který jsem kdy vyzkoušela. Těsto je vláčné, vůbec není suché a chutná opravdu výborně. Celkově se mi vaše recepty velice líbí a určitě pokračujte dál!????
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, děkujeme a určitě dál pokračovat budeme, jen prostě ne v kadenci 2 recepty týdně ;) děkujeme
   odpovědět
Snadný a výborný, jdu hned dělat další:-). Bezva, že máte teď zase více nových receptů, díky!
kublanka odpověděl(a)
super, děkujeme moc!
   odpovědět
V nedelu som upiekla, vyborny, vyladeny recept... stary, podla ktorého som piekla doteraz zahadzujem do kosa :-)
kublanka odpověděl(a)
jé, to se hezky čte, děkujeme moc! :)
   odpovědět
Vypadá fantasticky, určitě vyzkouším:-) Jsem ráda, že jste se po delší odmlce zase ozvali, miluji Vaše recepty
kublanka odpověděl(a)
super, děkujeme moc :)