Ingredience (cca 15 kusů)
Arancini
350 g rýže Arborio nebo Carnaroli
35 ml olivového oleje
1 cibule – nakrájená najemno
4 větvičky hladkolisté petrželky
4 větvičky tymiánu
2 bobkové listy
135 g nastrouhaného parmezánu
cca 15 bazalkových lístků
100 g kvalitní mozzarelly – nakrájená na cca 15 kostiček
2 vejce
500 ml plnotučného mléka
hladká mouka na obalení
panko strouhanka nebo čerstvá strouhanka
slunečnicový olej na smažení
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Papriková omáčka
30 ml olivového oleje
1 stroužek česneku – nakrájený na plátky
1 cibule – nakrájená najemno
100 g červené papriky - na kostičky
100 g žluté papriky – na kostičky
100 ml zeleninového vývaru
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Postup
Arancini
Větvičky petrželky, tymián a bobkové listy svážeme potravinářským provázkem. Ve středně velkém hrnci necháme na rozpáleném oleji zpěnit najemno nakrájenou cibuli. Přidáme svázané bylinky, rýži a necháme za stálého míchání krátce orestovat. Osolíme, opepříme a zalijeme vodou (rýže musí být potopená) a necháme vařit na mírném ohni za občasného míchání 8-12 minut. Podle potřeby podlijeme další vodou. Jakmile je rýže uvařená al dente scedíme ji, necháme ji mírně vychladnout a poté ji promícháme s nastrouhaným parmezánem. Postupně odebíráme cca 60 g rýže, do které zabalíme kostičku mozzarelly s jedním lístkem bazalky. Tvarujeme buď kuličky nebo kužele. Necháme krátce vychladit v lednici. Poté je obalíme nejprve v mouce, prošlehaných vejcích s 500 ml mléka a strouhance. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje na 170 °C dozlatova. Přebytečného oleje je zbavíme na papírové utěrce. Ihned podáváme s paprikovou omáčkou a hoblinkami parmezánu.
Papriková omáčka
Ve středně velkém hrnci necháme na mírném ohni zpěnit najemno nakrájenou cibuli s česnekem. Přidáme na kostičky nakrájené papriky a necháme je orestovat dozlatova. Poté podlijeme vývarem a necháme vařit do změknutí. Na závěr rozmixujeme dohladka a dochutíme solí a pepřem. Můžeme přidat čili papričku.
Arancini s mozzarellou a paprikovou omáčkou
První zmínku o arančínách můžeme najít již v desátém století, kdy italský ostrov Sicílie byl pod arabskou nadvládou. Arančíny znamená ve volném překladu „malý pomeranč“, jelikož kuličky vyválené z vařené rýže a plněné nejrůznějším náplněmi velikostně odpovídají malému pomeranči a po usmažení se jejich barva blíží oranžové až hnědé.
V současnosti je to po celé Itálii velmi oblíbený street food a to i pro široké využití různých náplní i omáček. Populární jsou arančíny ale i v italských domácnostech, protože při jejich přípravě můžete zužitkovat i zbylé rizoto z předešlého dne.
Uvařili jsme 17.12.2016
Komentáře
Nikdy by mě nenapadlo, jak tato kombinace a ještě k tomu spolu s "paprikovou omáčkou" vlastně může chutnat. Přehnala jsem to s ingrediencemi a mám toho pro 4 a my jsme jen 2.
Musím přiznat, že jsem se překonala a zároveň podcenila čas na přípravy a samotné vaření a následné smažení. Ale stálo to za to. Ještě jsem do toho kuchtila Monkey bread. Začala jsem bohužel v 17:00, skončila až ve 22:00. Večeře tedy dooost pozdě. Ale moc, moc, nám chutnalo.
Začala jsem omáčkou a dobře jsem udělala. Omáčku bych podle receptu nechala a pro dva akorát, ubrala bych na polovinu rýže. Méko jsme taky dala půlku a stejně ještě bylo moc. Raději jsem 2x konzultovala, jestli hápu správně množství.
Nepovedly se mi ale ty Blanky úžasné kuželky, tak jsem udělala koule. Nevím proč, ale myslela jsem, že to budou menší kouličky, ale byly to hotové tenisáky. Ale nám to nevadilo a strašně jsme si pošmákli.
Moc vám děkuji za další úžasný recept. Těším se na další
P.S. Mimochodem jsem včera dělala PICI s vepřovým ragů a ty nudle jsou úžasné a v mžiku uvařené. Pohrála jsem si s nimi, ale každá nudle kousek jiná. Ale pochvala za úžasný recept i v tomto případě. No a ta omáčka, super.
MOC díky a těším se na další