Aperitivo moment s Campari


Blanka miluje výzvy a já miluji Campari. Vcelku výborná kombinace pro soutěž vypsanou organizátory Aperol Spritz Food blog roku 2014. Campari mám nejraději s pomerančovým džusem a na tuhle klasiku nedám dopustit. A proto se celé dnešní vaření neslo právě v tomto duchu.
Shodou okolností sousedé, kteří měli dorazit na naší miniparty, nejedí maso a milují asijskou kuchyni. Čím bychom tedy v sobotní podvečer udělali sousedům radost? Myšleno jídlem, jinak věřím, že soused by nejraději šel se mnou na pivo a naše lepší polovičky by zase mohly vyrazit třeba na nákupy. Výsledkem našeho pátrání jsou tak trochu jiné finger foods a nápoje v netradiční formě a tvaru.
Ostatně posuďte sami.

SUŠI SENDVIČ
Ingredience
250 g suši rýže
menší filet z lososa bez kůže
3 lžíce rýžového octa
1 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky soli
řasa nori
černý sezam
wasabi
nakládaný zázvor
sójová omáčka Kikkoman


Postup
Suši rýži důkladně propláchneme studenou vodou. Nejlépe se rýže proplachuje tak, že ji dáme do mísy, zalijeme studenou vodou, promícháme a zabarvenou vodu slijeme. Potom pokračujeme v zalévání studenou vodou, promíchávání a slévání zabarvené vody až do okamžiku, kdy je voda téměř čirá (až 7-8 opakování)
Propláchnutou rýži dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou (1 díl vody na 1 díl rýže), přiklopíme pokličkou, přivedeme k varu a ihned ztlumíme. Na mírném ohni vaříme 15 minut. Po 15 minutách hrnec stáhneme z ohně a necháme dojít 5 minut pod pokličkou.
Mezitím si připravíme suši ocet. V misce smícháme rýžový ocet, cukr, sůl a mícháme až do úplného rozpuštění cukru a soli. Můžeme si pomoci i mírným zahřátím.
Uvařenou suši rýži rozprostřeme na plech, rovnoměrně pokapeme připraveným suši octem a promícháme dřevěnou vařečkou. Rýži musíme promíchávat velmi opatrně, abychom ji nerozmačkali. Rýži necháme vychladnout.
Protože jsme doma nenašli odpovídající formu, asi vás následující věta pobaví. Z kostiček Lega Duplo si vyrobíme formičku na sendviče bez dna. Řasu si nastříháme na čtverečky o rozměru naší formičky a lososa si nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky. Nejdříve do formičky dáme čtvereček řasy nori, na ní s pomocí vlhkých rukou rozložíme rýži, pokračujeme vrstvou lososa se sezamem, druhou vrstvou rýže a vše zakončíme dalším čtverečkem řasy. Sendvič ve formičce stlačíme a poté odstraníme z formičky. Vzniklý čtvercový sendvič diagonálně rozřízneme ostrým nožem. Podáváme se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a wasabi.







CAMPARI GRANITA
Ingredience
250 ml šťávy z růžového grapefruitu
125 ml Campari
2 lžíce jemného cukru krupice
šťáva z ½ limetky

Postup
V misce smícháme všechny ingredience. Jakmile se nám cukr úplně rozpustí, přelijeme směs do kovové nádoby (např. na biskupský chlebíček) a dáme ji do mrazničky. Každých 30 minut směs promícháme vidličkou.



Měly by se nám vytvořit krystalky ledu. Granitou plníme vychlazené sklenice, které můžeme ozdobit pomerančovou kůrou.



CAMPARI „JELLY“ KOSTKY
Ingredience
250 ml pomerančového džusu
100 g cukru krupice + 2 lžičky cukru
60 ml Campari
6 plátků želatiny
kůra z 1 limetky (pouze zelená část)


Postup
Do středně velkého hrnce dáme 100 g cukru krupice a 125 ml vody. Za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu. Jakmile se cukr rozpustí, zvýšíme teplotu a vaříme dalších 5 minut. Poté ke směsi přilijeme pomerančový džus.
Plátkovou želatinu necháme 5 minut nabobtnat ve studené vodě. Nabobtnanou želatinu vymačkáme a přidáme ji k teplému pomerančovému džusu. Mícháme až do úplného rozpuštění. Na závěr přimícháme Campari. Směs nalijeme do formiček na led (velmi lehce vymazané olejem) a necháme do druhého dne ztuhnout v lednici.



Pokud nemáme formičky na led, můžeme směs nalít do lehce vymazané plastové nádoby. V tomto případě ale kostky musíme po ztuhnutí nakrájet nahřátým nožem.
Druhý den si připravíme limetkový cukr. V hmoždíři si utřeme limetkovou kůru se 2 lžičkami cukru krupice. Krátce před podáváním vymáčkneme kostky z formiček, posypeme je limetkovým cukrem a ozdobíme je pomerančovou kůrou.



SASHIMI Z LOSOSA
Ingredience
1 filet z lososa bez kůže
výhonky řeřichy nebo výhonky hrášku
bílý sezam
4 lžičky sójové omáčky Shoyu
2 lžičky olivového leje


Postup
Filet z lososa nakrájíme s pomocí velmi ostrého nože na co nejtenčí plátky, které pokládáme na talíř vedle sebe. Posypeme je výhonky řeřichy a sezamovými semínky.
V misce si smícháme olivový olej se sójovou omáčkou.



Zálivkou přelijeme sashimi až těsně před podáváním.



CHŘEST S AVOKÁDOVÝM KRÉMEM
Ingredience
1 větší zralé avokádo
1 menší stroužek česneku
2 lžíce řeckého jogurtu
1 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce olivového oleje
sůl
10 hlaviček zeleného chřestu
výhonky červené řepy

Postup
Avokádo zbavíme slupky a pecky a nakrájíme ho na kostičky. Nakrájené avokádo spolu s česnekem, jogurtem, olivovým olejem a limetkovou šťávou dáme do mixéru a rozmixujeme ho dohladka. Ochutíme solí. Krém rozdělíme do připravených skleniček, do každé zapíchneme hlavičku chřestu a ozdobíme výhonky červené řepy.



CAMPARI ORANGE
Ingredience
1 díl Campari
3 díly pomerančového džusu
ledová tříšť
osminky pomeranče

Postup
Do vychlazené sklenice dáme nejdříve ledovou tříšť, přidáme 2 osminky pomeranče a 1 díl Campari. Campari doplníme 3 díly pomerančového džusu, který vléváme do sklenice po lžičce tak, aby se nám nesmíchal s Campari. Ihned podáváme.













Vytisknout

Uvařili jsme 19.4.2015


Komentáře

   odpovědět
Naprosto luxusni. Fandim vam!
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc! velmi si toho vážíme!
   odpovědět
Vy jste prostě úžasní 1
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme! :)) 1
  www.piecesofmyworld.cz odpovědět
Wow, už jsem viděla hodně krásných příspěvků, ale tady musím říct TOP!! Nádhera a sushi sandwich mě pobavil už na Instagramu, krásný nápad! Fandím vám =)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc za krásná slova a podporu. A sushi sendvic musite zkusit. Lego kdyztak pujcime :)
  Duplo odpovědět
Tak to je fakt neuvěřitelně boží a vtipný! Tvarovač na sushi z Dupla. Paráda! :D A moc krásný fotky máte.
kublanka odpověděl(a)
Díky moc! To duplo byl důsledek toho, že se všude okolo válelo:))))
   odpovědět
Vypadá to všechno nádherně.První cenu by jste měli vyhrát.Držím palce.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! Kuba
  WOW! odpovědět
Vy jste prostě absolutně neuvěřitelní! Tohle je božské a chci to domu! Jste neuvěřitelně kreativní a v tvorbě k nezastavení :) Gratuluju a tohle prostě musíte vyhrát!
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme děkujeme! Je to jednoduché, takže to fakt vyrobí každý. Hlavně ty suši sendviče jsou jednoduší než rollovat maki například a chuťově stejně dobré. A to Sashimi stojí za to. Dokonce mi Blanka ještě jedno udělal včera večer :)
Děkujeme moc :)