Ingredience
300 g hladké mouky
15 g cukru krupice
15 g změklého másla na kostičky
7 g sušeného droždí
170 ml vlažného mléka
1 vejce
6 g soli
15 g kukuřičné mouky nebo polenty
olej na vymazání
Postup
Mouku prosejeme do velké mísy, přidáme sůl a promícháme. V menší misce smícháme vlažné mléko, droždí a cukr. Počkáme, až se nám na hladině začne dělat pěna (asi 10 minut).
V mouce si uděláme důlek, do kterého vlijeme drožďovou směs, přidáme vejce a máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které ještě deset minut ručně prohněteme na válu. Těsto musí být jemné a pružné.
Olejem vytřeme velkou mísu, dáme tam těsto, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti. Mezitím si připravím plech vyložený pečícím papírem, který posypeme polovinou kukuřičné mouky anebo polenty.
Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na placku o tloušťce 1,5 cm. Vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrajujeme muffiny.
Zbylé těsto prohněteme, rozválíme a vykrájíme zbylé muffiny. Muffiny pokládáme na posypaný pečící papír.
Všechny muffiny potom posypeme druhou polovinou polenty. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout přibližně 30 minut.
Na středním ohni si rozpálíme silnostěnnou pánev, na které opékáme vykynuté muffiny 6-7 minut z každé strany dozlatova.
Necháme vychladnout na mřížce. Poté je rozřízneme a řeznou plochu opečeme. Podáváme s máslem a džemem anebo použijeme při přípravě vejce Benedikt nebo Florentine.
Anglické muffiny
Znáte snídaně u McDonalds? Muffiny zapečené sýrem a další variace? Anglický muffin je výborné pečivo vhodné pro rodinné snídaně. S nutellou, s vajíčkem, se slaninou a nebo s džemem. Každému dle jeho chuti. Níže naleznete recept, který vás provede jednoduchým postupem, jak si tuto dobrotu připravit doma.
Uvařili jsme 20.12.2014
Komentáře
tieto muffiny su moje oblubene a stale sa k nim vraciam. Tentokrat som skusila nahradit drozdie kvaskom a boli este lepsie Treba vsak upravit pomer muky a vody. Taktiez uz nemam silnostenu panvicu a aj tak sa mi v nej zle obracali, tak ich robim na palacinkovej z orionu a davam ich pre istotu este zapiect do rury 5 min na 170°C. Experimenty mi vysli a snad aj ostatnych to motivuje, ze sa da recept variovat Pekny den!
prosím vás, ak sa smiem opýtať, v akom pomere ste to potom robili? ???? Ďakujem krásne za odpoveď. Prajem pekný deň!
chtěla jsem se zeptat, jestli je možné udělat si muffiny do lednici a potom je druhý den hodit na pánev?
Předem děkuji za odpověď.
pokud ale použjete špaldovou tak by to mělo být ok i takhle, celozrnou netušíme