Adamův dort


Svátky u nás doma moc neslavíme. Respektive jsme rádi, když si vůbec dokážeme nějaký sváteční datum zapamatovat. Jediný, který si pamatujeme, je samozřejmě svátek Adama. Naneštěstí pro něj, jeho svátek se vlastně neslaví vůbec. Dostane na Štědrý den dopoledne drobný dárek a tím končíme. Letos jsme se rozhodli, že uděláme výjimku a svátek pořádně oslavíme. A když pořádně, tak rovnou s dortem. Jelikož od dnešního večera začne 2 denní maraton "nestíhání" v podobě balení dárků, přípravy menu, zdobení stromečku, a dalších nezbytných úkonů, přesunuli jsme Adama na 22. prosince.

Drazí čtenáři, fanoušci, či návštěvníci našeho blogování, dovolte nám popřát Vám krásné a klidné Vánoční svátky. Jsme vděční za vaši náklonnost a pevně věříme, že vám ji dokážeme splatit. Zároveň nám dovolte popřát Kublance k jejímu zítřejšímu 2 letému výročí, vše nejlepší a hodně zdraví do dalších let. A v neposlední řadě vám všem přejeme úspěšný nový rok 2017.

Ingredience
Korpusy (2 kusy o ø 15-16 cm)
2 x 3 žloutky
2 x 3 vejce
2 x 105 g cukru moučka
2 x 105 g polohrubé mouky
2 x 35 g vychladlé rozpuštěné máslo + na vymazání
1 lžička vanilkového extraktu
Švýcarský máslový krém
6 bílků (cca 180 g)
300 g cukru krupice
400 g změklého másla – na kostičky
1 lžička vanilkového extraktu
Jahodová náplň
300 g jahodového džemu
Čokoládovo-jahodové střepy
200 g kvalitní bílé čokolády s pravou vanilkou (není nutné)
10 g jahod sušených mrazem (lyofilizované)
Čokoládová poleva
75 g 70 % čokolády
45 g másla

Postup
Korpusy
Troubu předehřejeme na 170°C, pečící rošt umístíme do středu trouby. Rozevírací pečící formu o průměru 15-16 cm vymažeme máslem, dno a boky vyložíme pečícím papírem.
Do tepelně odolné mísy dáme 3 vejce spolu se 3 žloutky a 105 g cukru moučka a krátce prošleháme. Středně velký hrnec naplníme zhruba 2 cm vody a přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, zmírníme plamen a na hrnec umístíme misku s prošlehanými vejci (dno se nesmí dotýkat hladiny). Následně směs vyšleháme elektrickým šlehačem na vodní lázni do tepla. Směs nesmí být příliš horká, měli bychom být schopni v ní udržet prst (5-10 minut). Vejce by nám měla nabýt na objemu, zhoustnout a zbělat. Poté směs šleháme do vychladnutí již mimo vodní lázeň. Jakmile směs vychladne, vmícháme mouku s vanilkovým extraktem a teprve na závěr za stálého míchání zapracujeme vychladlé rozpuštěné máslo. Těsto vlijeme do připravené formy.
Pečeme v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut (jestliže zapíchneme párátko do středu dortu, musí zůstat po vytažení čisté).
Korpus necháme ve formě zchladnout 10 minut, poté ho vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Stejným způsobem upečeme zbývající korpus. Poté co oba korpusy zcela vychladnou, zabalíme je do potravinářské fólie a necháme je minimálně přes noc odpočinout v lednici. Velmi to usnadní krájení a plnění dortu.

Švýcarský máslový krém
Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu zhruba 2 cm vody a poté plamen stáhneme téměř na minimum. Do dokonale odmaštěné tepelně odolné mísy dáme bílky spolu s cukrem krupicí a umístíme ji na hrnec s vodou (dno se nesmí dotýkat hladiny vody). Za stálého míchání nejlépe nerezovou metličkou zahříváme na teplotu 65-71 °C (cukr by se měl rozpustit). Poté bílky vyšleháme mimo vodní lázeň dotuha a do pokojové teploty.
Rychlost mixéru snížíme na minimum a postupně po částech zašleháme změklé máslo. Pokud by krém nebyl dokonale hladký, mírně zvýšíme rychlost a vyšleháme dohladka. Pokud by byl krém příliš měkký, necháme ho krátce vychladit v lednici. Jako poslední zašleháme 1 lžičku vanilkového extraktu.

Čokoládovo-jahodové střepy
Sušené jahody dáme do silnějšího igelitového sáčku a podrtíme je válečkem. Bílou čokoládu rozpustíme na vodní lázni dohladka. Větší plech si vyložíme pečícím papírem a rozpuštěnou čokoládu na něj vylijeme, rozetřeme cukrářskou stěrkou dotenka a posypeme větší částí podrcených sušených jahod. Necháme ztuhnut v chladu. Dokud je čokoláda ještě měkká a tvárná, nařežeme ji na požadované tvary, na které je po úplném zatuhnutí rozlámeme. Nalámané střepy skladujeme v chladu ve vzduchotěsné nádobě.

Čokoládová poleva
V malé pánvi necháme za stálého míchání rozpustit máslo s čokoládou. Jakmile je směs dokonale hladká, necháme ji vychladnout na 30 °C.

Dokončení dortu
Vychlazené korpusy na horní straně zarovnáme a podélně je rozpůlíme. Na podnos postupně skládáme korpusy, po obvodu každého korpusu nastříkáme s pomocí cukrářského sáčku švýcarský máslový krém a střed vyplníme jahodovým džemem. Na závěr potřeme máslovým krémem boky a vršek dortu, uhladíme cukrářskou stěrkou. Dort necháme zhruba 30 minut vychladit v lednici.



Vršek vychlazeného dortu polijeme čokoládovou polevou o teplotě 30 °C a s pomocí stěrky ji rozetřeme do stran a zapícháme čokoládové střepy. Na závěr posypeme vršek dortu zbylým jahodovým prachem. Dort skladujeme v lednici, před podáváním ho necháme zhruba 30 minut při pokojové teplotě.



Vytisknout

Uvařili jsme 22.12.2016


Komentáře

   odpovědět
Na konci února posdílím foto, jestli bude stejně tak pěkný, jako ten Váš ... ;-) :-)
kublanka odpověděl(a)
Super! budeme se těšit 1
   odpovědět
Nádherný dort! Asi si ho upeču v únoru k narozeninám ;-) :-D
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme 1 to bych mohl taky říct Blance, ať mi upeče dort, naposledy jsem měl svůj dort v 10 letech a od té doby... :))))
   odpovědět
Krásné svátky, Kubo a Blanko. Váš blog jsem objevila letos zjara a díky tomu to byl velmi zajímavý rok v mé kuchyni, za to vám patří velký dík. Tak hodně štěstí a kluci ať vám prospívají.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc a přejeme také krásné svátky a snad budou nejen kluci, ale i blog prospívat na výbornou. Děkujeme Kuba a Blanka
   odpovědět
Krásné svátky.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, i Vám krásné Vánoce a úspěšný nový rok! Kuba a Blanka