Jahodový sorbet
500 g zmražených jahod
šťáva z 1 limetky
150 g cukru krupice
250 ml vody
Dort
4 vejce velikosti „L“
80 g cukru krupice
20 g hladké mouky
100 g minimálně 50% čokolády
špetka soli
10 papírových kelímků o obsahu 0,2l
Čokoládová omáčka
125 ml vody
50 g cukru krupice
75 g kukuřičného sirupu
35 g kvalitního kakaa
30 g minimálně 50% hořké čokolády
Postup
Čokoládová omáčka
Do malého hrnce vlijeme vodu, přidáme cukr krupici, kukuřičný sirup a kakao. Na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu, okamžitě stáhneme a přidáme nadrobno nasekanou čokoládu. Mícháme do jejího úplného rozpuštění. Omáčku necháme ideálně několik hodin odležet, čímž nám krásně zhoustne. Připravenou omáčku můžeme skladovat v uzavřené sklenici v lednici po dobu až 10 dnů. Před podáváním ji mírně ohřejeme.
Jahodový sorbet
V malém hrnci za stálého míchání přivedeme k varu směs vody a cukru krupice. Jakmile se nám cukr zcela rozpustí, stáhneme z ohně a sirup necháme vychladnout. Vychladlý sirup dáme spolu se zmrzlými jahodami do mixéru, přidáme šťávu z limetky a vše dohladka rozmixujeme. Sorbetem naplníme uzavíratelnou nádobu a dáme ji do mrazničky. Doba tuhnutí sorbetu závisí na teplotě našeho sirupu. V ideálním případě se sorbet může podávat ihned po rozmixování.


40 sekundový dort
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a necháme ji mírně vychladnout. Vejce dáme spolu s cukrem a špetkou soli do mísy a elektrickým mixérem je šleháme zhruba 1 minutu. Poté k nim přidáme mouku s rozpuštěnou čokoládou a důkladně promícháme. Směs přecedíme přes jemný cedník a těstem naplníme do poloviny láhev na přípravu šlehačky. Láhev uzavřeme a podle velikosti láhve na přípravu šlehačky použijeme požadovaný počet bombiček N2O (láhev určená na přípravu 0,25 l šlehačky – 1 bombička, pro 0,5 l šlehačky – 2 bombičky).4—5 krát láhví zatřepeme.
Dna papírových kelímků na třech místech nastřihneme a směs nastříkáme do 1/3 papírového kelímku. Těsto bude mít strukturu čokoládové pěny. Kelímek dáme na 40 sekund do mikrovlnné trouby na 900 W. Po 40 sekundách vyndáme dort z mikrovlnné trouby a necháme ho při pokojové teplotě vychladnout. S pomocí malého nože nebo špachtle uvolníme dort od stran kelímku a jemně ho vyklopíme.





Každý dort prsty rozdělíme na tři části a podáváme ho s kopečkem jahodového sorbetu a čokoládovou omáčkou. Můžeme ho ozdobit čerstvým ovocem a mátou.




Komentáře