40 vteřinový dort s jahodovým sorbetem
Za 40 vteřin máte vyluhovaný kvalitní zelený čaj. Za 40 vteřin prý lze uspat dítě (nový velký hit youtube), čemuž se musím smát, protože to je počin hodný Nobelovy ceny míru. Za 40 vteřin od začátku fotbalového zápasu můžete být ve sprše, když ho začnete skluzem na stojné nohy soupeřova brankáře. I to se stává.
Za 40 vteřin lze upéct dort. Dort inspirován jedním z nejlepších kuchařů světa, vlastně dost možná nejlepším a tím je Ferran Adriá. Molekulární kuchyně je mi vzdálená asi jako dosáhnutí vrcholu K2. Věřím, že to musí být zážitek, krása, ale je to tak nereálné, že mne to nechává naprosto chladným. No a tímto receptem mi Blanka připravila takový malý kopeček, malou ochutnávku této gastronomie.
Mimochodem každých 40 vteřin, dle seriózního britského tisku, ukončí život jeden sebevrah na světě. Pokud by těchto 40 vteřin využil na přípravu tohoto dortu, tak věřím, že ta statistika půjde rychle do kopru.
Jahodový sorbet
500 g zmražených jahod
šťáva z 1 limetky
150 g cukru krupice
250 ml vody
Dort
4 vejce velikosti „L“
80 g cukru krupice
20 g hladké mouky
100 g minimálně 50% čokolády
špetka soli
10 papírových kelímků o obsahu 0,2l
Čokoládová omáčka
125 ml vody
50 g cukru krupice
75 g kukuřičného sirupu
35 g kvalitního kakaa
30 g minimálně 50% hořké čokolády
Postup
Čokoládová omáčka
Do malého hrnce vlijeme vodu, přidáme cukr krupici, kukuřičný sirup a kakao. Na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu, okamžitě stáhneme a přidáme nadrobno nasekanou čokoládu. Mícháme do jejího úplného rozpuštění. Omáčku necháme ideálně několik hodin odležet, čímž nám krásně zhoustne. Připravenou omáčku můžeme skladovat v uzavřené sklenici v lednici po dobu až 10 dnů. Před podáváním ji mírně ohřejeme.
Jahodový sorbet
V malém hrnci za stálého míchání přivedeme k varu směs vody a cukru krupice. Jakmile se nám cukr zcela rozpustí, stáhneme z ohně a sirup necháme vychladnout. Vychladlý sirup dáme spolu se zmrzlými jahodami do mixéru, přidáme šťávu z limetky a vše dohladka rozmixujeme. Sorbetem naplníme uzavíratelnou nádobu a dáme ji do mrazničky. Doba tuhnutí sorbetu závisí na teplotě našeho sirupu. V ideálním případě se sorbet může podávat ihned po rozmixování.
40 sekundový dort
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a necháme ji mírně vychladnout. Vejce dáme spolu s cukrem a špetkou soli do mísy a elektrickým mixérem je šleháme zhruba 1 minutu. Poté k nim přidáme mouku s rozpuštěnou čokoládou a důkladně promícháme. Směs přecedíme přes jemný cedník a těstem naplníme do poloviny láhev na přípravu šlehačky. Láhev uzavřeme a podle velikosti láhve na přípravu šlehačky použijeme požadovaný počet bombiček N2O (láhev určená na přípravu 0,25 l šlehačky – 1 bombička, pro 0,5 l šlehačky – 2 bombičky).4—5 krát láhví zatřepeme.
Dna papírových kelímků na třech místech nastřihneme a směs nastříkáme do 1/3 papírového kelímku. Těsto bude mít strukturu čokoládové pěny. Kelímek dáme na 40 sekund do mikrovlnné trouby na 900 W. Po 40 sekundách vyndáme dort z mikrovlnné trouby a necháme ho při pokojové teplotě vychladnout. S pomocí malého nože nebo špachtle uvolníme dort od stran kelímku a jemně ho vyklopíme.
Každý dort prsty rozdělíme na tři části a podáváme ho s kopečkem jahodového sorbetu a čokoládovou omáčkou. Můžeme ho ozdobit čerstvým ovocem a mátou.
Komentáře